x
x

Izložba: Portreti hrvatskih ljekarnika

  25.05.2024.

Izložba PORTRETI HRVATSKIH LJEKARNIKA održat će se u prostoru foajea Galerije Klovićevi dvori u razdoblju od 6. do 30. lipnja 2024. godine u organizaciji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Autorice izložbe su Silvija Brkić Midžić i prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić.

Izložba: Portreti hrvatskih ljekarnika

Na izložbi će se predstaviti osam portreta hrvatskih ljekarnika koje je izradio slikar amater, primarno ljekarnik i kolekcionar Hinko Brodjovin. Riječ je o portretima predstojnika Hrvatsko-slavonskoga zemaljskog ljekarničkog zbora među kojima je i Brodjovinov autoportret.

Središnji eksponat je Portret ljekarnika Hinka Brodjovina, slika istaknutog hrvatskog umjetnika Milivoja Uzelca (1897. – 1977.), djelo do sada nepoznato javnosti – Hrvatski muzej medicine i farmacije u Klovićevim će ga dvorima po prvi put predstaviti zainteresiranoj publici!

Osim slika, na ovoj izložbi bit će predstavljen dio bogate baštine hrvatskog ljekarništva koja potječe iz zbirke nekadašnjeg Instituta za povijest farmacije.

Hrvatski muzej medicine i farmacije prvi je i zasad jedini muzej znanosti koji djeluje u sastavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Osnovan je 2014., a počeo je s radom u ožujku 2015. godine.