x
x

Hrvatska jedan od domaćina kongresa o kliničkoj prehrani

  05.09.2022.

Najveći europski kongres gastroenterologa, nutricionista i drugih liječnika i znanstvenika posvećenih kliničkoj prehrani i metabolizmu na kojem sudjeluje 98 zemalja, održava se od 3. do 6. rujna 2022. u Beču.

Hrvatska jedan od domaćina kongresa o kliničkoj prehrani

Zemlja domaćin je Hrvatska, a njime predsjeda prof. dr. sc. Željko Krznarić dr. med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za kliničku prehranu HLZ-a.

Međunarodni kongres pod nazivom ESPEN Congress on Clinical Nutrition and Metabolism – Kongres o kliničkoj prehrani i metabolizmu okuplja više od četiri tisuće sudionika iz cijele Europe te je time najveći globalni skup iz tog područja. Hrvatska kao domaćin pomoć u organizaciji ostvarila je suradnjom sa susjednim zemljama Slovenijom i Austrijom.

„Sve tri zemlje, iako malene po svojoj površini i broju stanovnika, dijele zajedničku povijest, arhitekturu, umjetnost i glazbu, prirodne ljepote, gastronomiju, ali i sličan mentalitet. Upravo sve ovo preduvjet je za održavanje uspješnog kongresa. Ovom međunarodnom suradnjom stvoren je program koji će nastaviti s dosadašnjom tradicijom razvoja inovacija i unaprjeđenja nutricionističke skrbi, ali i edukacije svih struka uključenih u područje prehrane i metabolizma“, istaknuo je profesor Krznarić, gastroenterolog i hepatolog.

Neke od tema ovogodišnjeg kongresa su parenteralna prehrana, prehrana kod pretilosti, prehrana za onkološke bolesnike, prehrana kod bolesnika s neurološkim bolestima, prehrana i fizička aktivnost.

ESPEN je međunarodna organizacija posvećena svim pitanjima relevantnim za područje kliničke prehrane i metabolizma.