x
x

IRB predstavio vrijedan projekt analize proteina

  15.05.2022.

Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavio je danas projekt kvalitativne i kvantitativne analize proteina vrijedan više od 8 milijuna kuna. Cilj projekta je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj dijagnostičkih pretraga te tako doprinijeti unaprjeđenju zdravstva. Očekuje se da će projekt rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

IRB predstavio vrijedan projekt analize proteina

Projekt „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ provodi IRB u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,1 milijun kuna, pri čemu je 6,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Voditelj projekta i voditelj Laboratorija za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u  je dr. sc. Mario Cindrić, a na projektu radi više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske.

Kroz ovaj projekt identificirat će se biće, primjerice, bakteriju iz urina, ili neku bakteriju iz pokvarene hrane, ili dobroćudne bakterije, recimo, iz uzorka kože, te istovremeno izmjeriti njihovu količinu. Ovakva analiza ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici, u Republici Hrvatskoj i internacionalno.

Povrh zapošljavanja i obrazovanja mladih istraživača, dodanu vrijednost projekta Qua/Qua Protein čini inovacijska komponenta istraživanja s vrlo konkretnom primjenom u industriji, a podršku projektu pružili su i kolege iz Kanade i Izraela, dr. David Goodlett sa UVIC Genome BC Proteomics Centra te dr. Arye Tishbee sa Weizmann Institute of Science.

U sklopu istoimenog projekta održana je i radionica pod nazivom „Žene u znanosti i poduzetništvu“ kojoj je cilj bio naglašavanje važnosti pitanja ulaganja u žene u znanosti i poduzetništvu kao jednog od najvažnijih resursa budućeg gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske.

Ulaganje u razvoj karijera znanstvenica i poduzetnica jedan je od najvažnijih mehanizama koje je potrebno osigurati jer istraživanja pokazuju kako će žene u znanosti i poduzetništvu biti predvodnice budućeg razvoja STEM-a. Brojke s IRB-a potvrđuje da su na Institutu svjesni ove činjenice. Od ukupnog broja zaposlenih na IRB-u, 59,7 posto je žena, žene čine 61 posto u ukupnom broju znanstvenika i istraživača, 59,8 posto doktora znanosti su žene, 69 posto doktoranda su žene, a žene također predvode i u broju poslijedoktoranda, gdje čine 67 posto od ukupnog broja.