x
x

Više od milijun afričke djece zaštićeno prvim cjepivom protiv malarije

  28.04.2022.

Više od milijun djece u Gani, Keniji i Malaviju primilo je jednu ili više doza prvog cjepiva protiv malarije na svijetu, zahvaljujući pilot programu koji koordinira SZO. Piloti cjepiva protiv malarije, koje je Vlada Malavija prvi put pokrenula u travnju 2019., pokazali su da je cjepivo RTS,S/AS01 (RTS,S) sigurno i izvedivo za isporuku te da značajno smanjuje smrtonosnu tešku malariju.

Više od milijun afričke djece zaštićeno prvim cjepivom protiv malarije

Zahvaljujući preporuci SZO-a iz listopada 2021. za proširenu upotrebu RTS,S cjepiva među djecom koja žive u sredinama s umjerenom do visokom transmisijom malarije procjepljeno je više od milijun djece u Gani, Keniji i Malaviju . Ako bude široko primjenjivano, SZO procjenjuje da bi cjepivo moglo spasiti živote dodatnih 40 000 do 80 000 afričke djece svake godine.

Ovo cjepivo nije samo znanstveno dostignuće, ono mijenja život obiteljima diljem Afrike. Pokazuje moć znanosti i inovacija za zdravlje. Unatoč tome, postoji hitna potreba za razvojem više boljih sredstava za spašavanje života i pokretanje napretka prema svijetu bez malarije.

U području kontrole vektora, niz novih alata i tehnologija dostavljen je SZO-u na ocjenu. Ako pokažu učinkovitost u kontroli bolesti, SZO će formulirati nove preporuke ili izmijeniti postojeće kako bi podržao njihovu primjenu. To uključuje, na primjer, nove vrste mreža tretiranih insekticidima, prostorne repelente protiv komaraca,  šećerne mamce dizajnirane da privuku i ubiju Anopheles komarce. Razvija se niz drugih antimalarijskih lijekova s ​​novim načinima djelovanja za liječenje nekomplicirane i teške malarije. Ganaplacid-Lumefantrin, koji je trenutno u kliničkom ispitivanju faze II, prva je kombinirana terapija bez artemisinina i mogla bi biti prednost u borbi protiv malarije otporne na lijekove u Africi.

Novi lijekovi, cijepiva i strategije u borbi protiv malarije i dalje su ključni za obuzdavanje ove bolesti.