x
x

Azitromicin za prevenciju smrtnosti u afričke djece

  17.02.2024.

Smrtnost djece mlađe od 5 godina ostaje među najvišima u svijetu u zapadnoj i središnjoj Africi. Prethodna istraživanja sugerirju da je smrtnost kod osoba mlađih od 5 godina povezana s udaljenošću zdravstvenih ustanova. Stoga djeca u zajednicama koje su najudaljenije od primarnih zdravstvenih ustanova vjerojatno imaju najviše koristi od masovne primjene azitromicina za smanjenje smrtnosti.

Azitromicin za prevenciju smrtnosti u afričke djece

Masovna primjena oralnog azitromicina središnja je kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za uklanjanje trahoma. Masovna primjena azitromicina mogla bi imati korisne učinke u male djece zbog njegove aktivnosti protiv patogena koji uzrokuju upalu pluća, proljev i malariju, ali bi također mogla imati štetne učinke stvaranjem antimikrobne otpornosti.

2009. klaster randomizirano kliničko ispitivanje pokazalo je da je masovna primjena oralnog azitromicina povezana sa smanjenjem smrtnosti od 49% u etiopske djece u dobi od 1 do 9 godina.

Naknadno ispitivanje Macrolides Oraux pour Réduire les Décès avec un Oeil sur la Résistance (MORDOR) u Malaviju, Nigeru i Tanzaniji pokazalo je da je masovna distribucija azitromicina dvaput godišnje djeci u dobi od 1 do 59 mjeseci smanjila smrtnost za 13,5%, ali među 3 zemlje smrtnost je značajno smanjena samo u Nigeru.

U sve 3 zemlje, najveća korist primijećena je kod djece u dobi od 1 do 5 mjeseci. Heterogenost rezultata ovih studija dovela je do kvalificirane preporuke SZO da se masovna primjena azitromicina može razmotriti kod djece u dobi od 1 do 11 mjeseci u sub - Saharskoj Africi s visokim stopama smrtnosti među djecom mlađom od 5 godina, ali potrebna su daljnja istraživanja prije nego što se može preporučiti raširenija uporaba azitromicina za smanjenje smrtnosti u djetinjstvu.