x
x

Više afričkih zemalja spremno je odobriti cijepljenje protiv malarije

  26.04.2023.

Afričke zemlje čekaju odobrenje novog cjepiva protiv malarije. Ove godine biti će dostupno 20 milijuna doza. Ovaj tjedan Nigerija i Gana postale su prve zemlje u svijetu koje su podržale novo cjepivo R21, koje su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, a proizveli Indijski institut za serume i Novavax.

Više afričkih zemalja spremno je odobriti cijepljenje protiv malarije

Taj je potez bio neobičan jer je uslijedio prije odobrenja Svjetske zdravstvene organizacije. Detaljni podaci o cjepivu protiv malarije iz velikih ispitivanja još nisu javno dostupni i nije jasno kako će najsiromašnije nacije platiti cjepivo. Najmanje 10 regulatornih tijela drugih afričkih zemalja pregledava podatke ispitivanja kako bi procijenila cjepivo i očekuje se da će ga više njih odobriti u nadolazećim tjednima, saopćeno je na sastanku SZO na visokoj razini ovog tjedna.

Afričke zemlje koje nemaju opsežna sredstva za regulaciju lijekova prethodno su se oslanjale na agenciju UN-a za ali hitnost rješavanja bolesti koja ubija više od 600.000 ljudi godišnje, od kojih su većina djeca mlađa od 5 godina u Africi južno od Sahare, i nedavni napori da se poboljša nadzor nad lijekovima u regiji, mijenjaju proces.

Oxfordski znanstvenik Adrian Hill, vodeći razvijač cjepiva, rekao je da je vakcina ostala oko 70%-80% učinkovita u kasnijim fazama ispitivanja. Zalihe od 20 miljuma doza bi bile dovoljne za cijepljenje 5 milijuna djece s režimom od 4 doze cjepiva i bile bi dostupne na vrijeme za nadolazeću sezonu malarije. S 3 dolara po dozi, zaliha vrijedi oko 60 milijuna dolara.

Ovi potezi su daljnji znak da afričke zemlje žele izvršiti vlastiti farmaceutski nadzor nakon što je COVID-19 razotkrio nejednakost u opskrbi cjepivima. Oni također žele smanjiti ovisnost o zapadnim vladama i kompanijama proizvodnjom lijekova koji spašavaju živote na kontinentu. Dva najveća kupca cjepiva za djecu u cijelom svijetu - Gavi, Vaccine Alliance i UNICEF - žele odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije za cjepivo prije nego što počnu financirati kampanje.

WHO je u četvrtak priopćio da je prošli tjedan dobio konačni dosje podataka o R21 i započeo svoju procjenu, koja može potrajati mjesecima. Visoki zdravstveni dužnosnici u Gani i Nigeriji rekli su da postoje dodatne prepreke koje treba ukloniti prije nego što cjepiva postanu dostupna.

Izvor: Medscape