x
x

Kupiranje malignomske boli kod palijativnog bolesnika

  01.11.2021.

Palijativna skrb u paralelnom aktivnom onkološkom tretmanu doprinosi održavanju općeg zdravstvenog stanja bolesnika, lakšem podnošenju terapije ublažavanjem nuspojava, simptoma i znakova bolesti. Podrazumijeva i kupiranje malignomske boli kao najučestalije vrste kronične boli s distresnim učinkom na bolesnika u terminalnoj fazi bolesti.

Kupiranje malignomske boli kod palijativnog bolesnika

Znanstvena literatura prati porast zanimanja za višedimenzionalni koncept onkološke skrbi usmjerene prema osobi, koja težište preusmjerava s biološki usmjerenog liječenja prema ranom uključivanju bolesnika u palijativnu skrb – postavljanjem dijagnoze neizlječive bolesti. Palijativna skrb u paralelnom aktivnom onkološkom tretmanu doprinosi održavanju općeg zdravstvenog stanja bolesnika, lakšem podnošenju terapije ublažavanjem nuspojava, simptoma i znakova bolesti. Holistički pristup palijativne medicine i integrativne skrbi komponentama boli – tjelesnoj, psihičkoj, socijalnoj i duhovnoj – u okviru koncepta totalne boli podrazumijeva kupiranje malignomske boli kao najučestalije vrste kronične boli s distresnim učinkom na bolesnika u terminalnoj fazi bolesti.

U kliničkoj praksi i radu s onkološkim bolesnicima, medicinske sestre susreću se s parenteralnom primjenom analgetske terapije putem centralnog venskog katetera i morfin pumpe, što propisuje liječnik specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Osiguravanje nastavka zdravstvene skrbi u kući bolesnika u kontekstu „bolnice u kući“ omogućuje se planiranjem otpusta bolesnika u suradnji s koordinatorima palijativne skrbi i mobilnim palijativnim timom koji pruža specijalističku palijativnu skrb u smislu intenzivne liječničke i sestrinske skrbi na razini bolničke, što bolesniku omogućuje ostanak kod kuće i čime se ostvaruje suosjećajna pratnja na kraju života uz članove njegove obitelji, dostojanstvo umiranja i dobra smrt.

Nikolina Dodlek

Predavanje održano na Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije OSNOVE PALIJATIVNE SKRBI, Osijek, rujan/listopad 2021.