x
x

Usporedni prikaz informacija o cjepivima protiv bolesti COVID-19 odobrenim u RH

  12.01.2021.

U svrhu jasnijeg informiranja o najvažnijim razlikama između navedenih cjepiva i sprječavanja potencijalnih medikacijskih pogrešaka HALMED je izradio usporedni prikaz informacija o cjepivima.

Usporedni prikaz informacija o cjepivima protiv bolesti COVID-19 odobrenim u RH

Trenutačno su za stavljanje u promet u Europskoj uniji odobrena dva cjepiva protiv bolesti COVID-19: Comirnaty i COVID-19 Vaccine Moderna.

Oba navedena cjepiva djeluju na način da pomoću molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) stanicama organizma daju uputu za stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus SARS-CoV-2, uzročnik bolesti COVID-19. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te kao prirodnu obranu tijela protiv njega proizvodi protutijela i T-stanice. Ako u narednom razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav će prepoznati virus i bit će spreman za obranu, čime će osoba biti zaštićena od bolesti COVID-19.

U svrhu jasnijeg informiranja o najvažnijim razlikama između navedenih cjepiva i sprječavanja potencijalnih medikacijskih pogrešaka HALMED je izradio usporedni prikaz informacija o cjepivima (pdf).

Više informacija o cjepivima Comirnaty i COVID-19 Vaccine Moderna dostupno je u sažetku opisa svojstava lijeka te uputi o lijeku kojima je moguće pristupiti putem baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a.

VEZANI SADRŽAJ > <