x
x

Kakva je imunološka zaštita protiv SARS-CoV-2?

  11.05.2021.

Regruti marinci s već postojećim protutijelima na SARS-CoV-2 imali su 82% manje šanse razvoja ponovne infekcije u usporedbi sa skupinom seronegativnih, utvrđeno je u opservacijskoj studiji objavljenoj u časopisu Lancet Respiratory Medicine.

Kakva je imunološka zaštita protiv SARS-CoV-2?

Istražitelji su procijenili utjecaj protutijela na SARS-CoV-2 iz prethodne infekcije na rizik od naknadne infekcije u kohorti od više od 3000 regruta, prosječne dobi 19 godina. Da bi se isključila aktivna infekcija, sudionici su prošli 2 tjedna kućne karantene bez nadzora, nakon čega su uslijedila 2 tjedna nadzirane karantene. Svi koji su imali PCR-negativan test na SARS-CoV-2 tijekom nadzirane karantene praćeni su tijekom 6 tjedana u vrijeme zajedničkih treninga i suživota.

U tom razdoblju zajedničkog života svaka 2 tjedna se provodilo ponovljeno testiranje na SARS-CoV-2.

Stope naknadne PCR pozitivnosti bile su kod 48% od 2247 seronegativnih ispitanika i kod 10% od 189 sudionika (statistički značajan omjer stope incidencije za infekciju od 0,18 u seropozitivnoj skupini). Sudionici s nižim titrom protutijela su imali veću vjerojatnost zaraze u odnosu na one s višim titrima antitijela. Većina infekcija bila je asimptomatska (84% u seropozitivnoj skupini, 68% u seronegativnoj skupini). Nijedan ispitanik nije hospitaliziran.