x
x

Inhalacija formoterola korisna u prevenciji i liječenju hipoglikemije

  Klara Čičić, dr. med.

  17.08.2015.

Bronhodilatator formoterol mogao bi pomoći u smanjenju broja hipoglikemija u pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 1 bez bojazni od hiperglikemije, objavljeno je u časopisu Diabetes Care.

Inhalacija formoterola korisna u prevenciji i liječenju hipoglikemije

U maloj američkoj studiji sudjelovale su dvije skupine. Prva je skupina primila 48 μg formoterola inhalacijom netom prije inducirane hiperinzulinemijske hipoglikemije.

Inhalirani formoterol značajno je smanjio potrebu za infuzijom glukoze u pacijenata i kontrola u hipoglikemiji. Formoterol je podigao razinu glukoze u plazmi u usporedbi s placebom i odgodio vrijeme do značajne hipoglikemije.

Druga je skupina također primila 48 μg formoterola putem inhalacija, a potom je doza bazalnog inzulina udvostručena na sat vremena, a promatran je potencijal formoterola da spriječi hipoglikemije.

Rezultati su bili ohrabrujući. Razina glukoze pala je u placebo grupi, a u formoterol skupini ostala je stabilna. Pacijenti koji su primali formoterol nisu zahtijevali „spašavanje“ 20% otopinom dekstroze.

Formoterol nije pokazao značajne učinke na razine kontraregulatornih hormona (adrenalin, glukagon, kortizol, hormon rasta).

Hipoglikemija je jedna od najvažnijih komplikacija dijabetesa tipa 1 i značajan je uzrok morbiditeta i mortaliteta. Dugodjelujući agonist β-2 adrenergičkih receptora formoterol koristi se u liječenju bronhijalne astme. S obzirom da formoterol smanjuje inhibitorni učinak inzulina na proizvodnju glukoze u jetri, mogao bi se koristiti kao lijek za prevenciju i liječenje hipoglikemije u oboljelih od dijabetesa tipa 1. No, potrebne su dodatne studije kojima bi se utvrdio dugoročni učinak formoterola na glikemijsku kontrolu. 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexOlfen gelPLIVIT total energy
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: