x
x

Cjepivo na SARS-CoV-2: završena prva faza

  26.05.2020.

Sigurnost, podnošljivost i imunogenost rekombinantnog cjepiva protiv COVID-19 infekcije; vektor s adenovirusom tipa 5 (Ad5): eskalacija doze, otvoreno, nerandomizirano, prvo kliničko ispitivanje na ljudima objavljeno je u Lancetu.

Cjepivo na SARS-CoV-2: završena prva faza

Kliničko ispitivanje prve faze u Kini utvrdilo je da je novo cjepivo Ad5 protiv COVID-19 infekcije sigurno i da kod ljudi potiče imunološki odgovor.

U studiju je uključeno 108 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 60 godine koji su nasumično primili različite doze cjepiva, niske, srednje i visoke, a primarni cilj je bio ispitati podnošljivost cjepiva i pratiti nuspojave prvih 7 dana nakon primjene cjepiva.

Među ispitanicima najčešće su zabilježeni: groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i umor.

Pozitivan odgovor protutijela pronađen je u 97% ispitanika s malim dozama, 94% ispitanika na srednjoj dozi i 100% ispitanika na visokoj dozi cjepiva.

Istraživači su zaključili da je novo cjepivo dobro podnošljivo i imunogeno: 28 dana nakon cijepljenja humoralni odgovor na SARS-CoV-2 dosegao je vrhunac kod zdravih odraslih osoba, a brzi specifični odgovori T-stanica primijećeni su od 14. dana nakon cijepljenja. Cjepivo protiv COVID-19 infekcije Ad5 kreće u sljedeće faze kliničkog istraživanja.