x
x

Brži rast krvnog tlaka tijekom godina kod žena

  19.01.2020.

Tijekom razdoblja praćenja od 40 godina uočeno je da žene imaju intenzivniji porast krvnog tlaka u odnosu na muškarace, objavljeno je u časopisu JAMA Cardiology.

Brži rast krvnog tlaka tijekom godina kod žena

Istraživači su ispitali podatke iz četiri zajednice, a u analizu su uključili gotovo 33.000 ispitanika. U istraživanju su proveli longitudinalna mjerenja arterijskog krvnog tlaka tijekom 40 godina.

Otkrili su da se porast vrijednosti arterijskog krvnog tlaka kod starijih osoba javlja brže u žena, a može krenuti već u trećem desetljeću života.

Nakon prilagodbe rezultata prema drugim faktorima kao što su dijabetes i pušenje, porast arterijskog krvnog tlaka bio je strmiji kod žena u odnosu na muškarce.

Istraživači su zaključili da bez obzira na tezu da važne vaskularne bolesti kod žena zaostaju za muškarcima za 10 do 20 godina, njihova otkrića ukazuju na to da se određene vaskularne promjene i ranije razvijaju i brže napreduju kod žena nego kod muškaraca. Spolne razlike u fiziologiji od najranijeg životnog razdoblja vjerojatno postavljaju temelje za srčane bolesti kasnije tijekom života, kao i za vaskularne bolesti koje se kod žena često pojavljuju u drukčijem obliku nego kod muškaraca.