x
x

Zagađenje zraka: novootkriveni faktor rizika u razvoju moždanog udara

  10.01.2020.

Već nekoliko godina znanstvenici pokušavaju istražiti povezanost zagađenja zraka i njegovog utjecaja na zdravlje ljudi, a nakon brojnih provedenih istraživanja došli su do jasnih dokaza da zagađenje zraka ima značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje, s posebnim naglaskom na ravoj moždanog udara.

Zagađenje zraka: novootkriveni faktor rizika u razvoju moždanog udara

U “Global Bourden of Disease” (szo) pokazalo se da zagađeni zrak značajno doprinosi globalnom opterećenju od moždanog udara, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Nadalje, ova i neka druga istraživanja sugeriraju blisku povezanost zagađenja zraka i ishemijskim moždanim udarom, dok zbog raznolikosti rezultata brojnih drugih studija, za donošenje konačnih zaključaka, potrebna su još daljnja istraživanja.

Zbog složenosti moždanog udara s njegovim tipovima i podvrstama, rezultati njihove reakcije na onečišćenje zraka razlikuju se. Neke studije pokazuju vezu između kardioemboličkog moždanog udara i zagađenog zraka, druge sa subarahnoidalnim krvarenjem, ali ne i intracerebralnog krvarenjem. Bilo je nagovještaja i da je izlag- anje dušičnom dioksidu povezano s moždanim udarom uzrokovanim bolešću malih žila, dok druge studije ne opisuju tu povezanost sa rizikom od ishemijskog moždanog udara. U nekim je istraživanjima zagađeni zrak više utjecao na mlade odrasle osobe, a u nekim je bio izraženiji i kod žena. Neke studije izvijestile su očitiju vezu između zagađenja zraka i nedavnog moždanog udara u bolesnika s drugim faktorima rizika poput dijabe- tesa i prethodnog moždanog udara.

Studije su varirale o koncentraciji i vrstama ispitivanih onečišćujućih tvari, koje se razlikuju geografski, kao i po trajanju kratkoročnog ili dugoročnog izlaganja onečišćenom zraku a u nekim su studijama uzročne pov- ezanosti prisutne samo tijekom toplih doba godine. U mnogim zemljama Europe i SAD-u su na snazi propisi kojima se potiče poboljšanje kvalitete sraka, što je, između ostalog, rezultiralo dužim životnim vijekom, a što ukazuje na trajnu važnost daljnjih napora istaživanju utjecaja onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje.

Vida Demarin, Sandra Morović, Filip Đerke

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTBisolexAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: