x
x

Zagađenje zraka: novootkriveni faktor rizika u razvoju moždanog udara

  10.01.2020.

Već nekoliko godina znanstvenici pokušavaju istražiti povezanost zagađenja zraka i njegovog utjecaja na zdravlje ljudi, a nakon brojnih provedenih istraživanja došli su do jasnih dokaza da zagađenje zraka ima značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje, s posebnim naglaskom na ravoj moždanog udara.

Zagađenje zraka: novootkriveni faktor rizika u razvoju moždanog udara

U “Global Bourden of Disease” (szo) pokazalo se da zagađeni zrak značajno doprinosi globalnom opterećenju od moždanog udara, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Nadalje, ova i neka druga istraživanja sugeriraju blisku povezanost zagađenja zraka i ishemijskim moždanim udarom, dok zbog raznolikosti rezultata brojnih drugih studija, za donošenje konačnih zaključaka, potrebna su još daljnja istraživanja.

Zbog složenosti moždanog udara s njegovim tipovima i podvrstama, rezultati njihove reakcije na onečišćenje zraka razlikuju se. Neke studije pokazuju vezu između kardioemboličkog moždanog udara i zagađenog zraka, druge sa subarahnoidalnim krvarenjem, ali ne i intracerebralnog krvarenjem. Bilo je nagovještaja i da je izlag- anje dušičnom dioksidu povezano s moždanim udarom uzrokovanim bolešću malih žila, dok druge studije ne opisuju tu povezanost sa rizikom od ishemijskog moždanog udara. U nekim je istraživanjima zagađeni zrak više utjecao na mlade odrasle osobe, a u nekim je bio izraženiji i kod žena. Neke studije izvijestile su očitiju vezu između zagađenja zraka i nedavnog moždanog udara u bolesnika s drugim faktorima rizika poput dijabe- tesa i prethodnog moždanog udara.

Studije su varirale o koncentraciji i vrstama ispitivanih onečišćujućih tvari, koje se razlikuju geografski, kao i po trajanju kratkoročnog ili dugoročnog izlaganja onečišćenom zraku a u nekim su studijama uzročne pov- ezanosti prisutne samo tijekom toplih doba godine. U mnogim zemljama Europe i SAD-u su na snazi propisi kojima se potiče poboljšanje kvalitete sraka, što je, između ostalog, rezultiralo dužim životnim vijekom, a što ukazuje na trajnu važnost daljnjih napora istaživanju utjecaja onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje.

Vida Demarin, Sandra Morović, Filip Đerke