x
x

Spektakularno smanjujući deficit - brzo i dramatično poboljšanje nakon CVI-a

  22.08.2022.

Spektakularno smanjujući deficit (SSD) je izraz koji J.P. Mohr pripisuje rijetkom cerebrovaskularnom događaju definiranom brzim i dramatičnim poboljšanjem velikog hemisfernog moždanog udara.

Spektakularno smanjujući deficit - brzo i dramatično poboljšanje nakon CVI-a
Možda promjene raspoloženja mogu biti povezane sa selektivnim gubitkom neurona dokazanim u životinja i pacijenata koji su bili izloženi prolaznoj okluziji velikih moždanih arterija.

Pretpostavlja se da je uzrokovan migracijom početne embolijske okluzije unutarnje karotidne arterije ili srednje moždane arterije u njezine distalne grane. Prijavljen je u samo nekoliko izvještaja o slučajevima i serijama slučajeva s različitim kriterijima onoga što definira SSD, što znači da bi njegova pretpostavljena stopa prevalencije od 7-14% velikih hemisferalnih moždanih udara mogla biti precijenjena. Obično je povezan s kardioembolijskim uzrokom moždanog udara, a ima veću stopu prevalencije u mlađih pacijenata, muškaraca i nedijabetičara.

Naš slučaj je 58-godišnji muškarac koji se javio u hitnu neurološku ambulantu sa sindromom velikog hemisfernog moždanog udara (devijacija glave i očiju prema desnoj strani, centralna faciopareza s lijeve strane, lijeva hemiplegija te osjetno zanemarivanje lijeve polovice tijela, NIHSS 16) 30 minuta nakon pojava simptoma. Pacijent je bio agresivan, inzistirajući da s je s njim sve u redu. Njegov početni CT mozga pokazao je akutne ishemijske promjene u desnoj temporookcipitalnoj regiji s neadekvatnim punjenjem distalnih grana desne MCA prikazane na CT angiografiji mozga. Njegovi simptomi su se spektakularno poboljšali u našem JIL-u (NIHSS 0) 51 minutu od pojave simptoma negirajući potrebu za trombolizom. Osim jednog pozitivnog Beta – 2 GPI testa, njegovi detaljni laboratorijski testovi, 24h Holter EKG, TTE, ultrazvuk karotidnih i vertebralnih arterija su bili uredni. Pacijent nije imao kognitivni niti neurološki deficit. Negirao je mogućnost izvođenja TEE-a i produženog praćenja srčanog ritma. Kontrolni MR mozga 4 dana i 4 mjeseca kasnije potvrdio je umjerene ishemijske promjene desnog inzularnog, temporalnog i okcipitalnog korteksa.

Istraživanja pokazuju da se spontana rekanalizacija obično događa u 17% pacijenata, ali ne rezultira nužno s TIA-om. Ovo je prvi prikaz slučaja o SSD-u s umjerenim ishemijskim moždanim udarom i bez zaostalog neurološkog deficita. Drugi prikazi slučajeva pokazuju SSD s umjerenim ishemijski moždani udarom i s blagim zaostalim neurološkim deficitom (NIHSS 2-4). Možda promjene raspoloženja mogu biti povezane sa selektivnim gubitkom neurona dokazanim u životinja i pacijenata koji su bili izloženi prolaznoj okluziji velikih moždanih arterija. Kardioembolijski uzrok može se sa sigurnošću isključiti samo kompletnom obradom koja uključuje TEE i produljenim praćenjem srčanog ritma.

Slaven Lasić, Filip Đerke, Jasna Badžak, Petra Bago Rožanković, Davor Sporiš, Silvio Bašić