x
x

Gotovo svaki peti hrvatski građanin ima problem s debljinom

  17.03.2019.

Gotovo svaki peti hrvatski građanin ima problem s debljinom, istaknuto je na 3. konferenciji "Hrvatski dan debljine" koja je povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana u Zagrebu.

Gotovo svaki peti hrvatski građanin ima problem s debljinom

Konferenciju su organizirali Grad Zagreb, Udruga za prevenciju prekomjerne težine i Zaklada "Hrvatska kuća srca“, s ciljem otkrivanja uzroka, definiranja posljedica i adekvatnog liječenja debljine te isticanja važnosti prevencije u najranijoj dobi.

Debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Višak kilograma djeluje na promjenu građe srca i njegovu funkciju jer uslijed pojačanog rada srca zbog povećanih metaboličkih potreba pretilih osoba (opskrba viška tkiva) dolazi do povećanja minutnog volumena srca, a onda i do proširenja i zadebljanja mišićne stijenke srca, što osobu izlaže dodatnim rizicima.

U Hrvatskoj s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom živi 57,4% osoba starijih od 18 godina, od čega prekomjernu tjelesnu masu ima 38,7% stanovnika, a debljinu njih 18,7%.

Prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ima više muškaraca nego žena (67,6% prema 48,2%).

Muškarci normalnu tjelesnu masu održavaju u prosjeku do 25. godine života, dok žene normalnu tjelesnu masu održavaju u prosjeku do 45. godine.

Čak 34,9% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu.

Dječaci su danas deblji od djevojčica, a najveći je postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u jadranskoj regiji, njih 42,2%.

Izvor: Udruga za prevenciju prekomjerne težine