x
x

Karcinomi endometrija i jajnika – prikaz bolesnice

  12.12.2019.

Metastaziranje endometrijskog karcinoma u jajnik ili istodobni primarni karcinomi endometrija i jajnika – prikaz bolesnice objavljen u Liječničkom vjesniku.

Karcinomi endometrija i jajnika – prikaz bolesnice

Primarni karcinom endometrija najčešća je maligna neoplazma ženskoga spolnog sustava. Prvotni simptomi, kada se i dijagnosticira u početnom stadiju bolesti, jesu nepravilna i/ili produljena krvarenja u premenopauzi ili krvarenja u postmenopauzi. Ostali su simptomi boli u zdjelici ili abdomenu ili abnormalni Papanicolaouov test. Bolesnice su najčešće u postmenopauzalnom razdoblju, ali ni žene generativne dobi nisu isključene.

Radovi su pokazali da žene generativne dobi s dijagnosticiranim karcinomom endometrija imaju povišen rizik i od istodobne bolesti karcinoma jajnika i nasljednoga nepolipoznog karcinoma kolona. Upravo je entitet istodobnoga primarnog karcinoma endometrija i jajnika velika dijagnostička zamka jer ne postoje jedinstveni histološki algoritam ni kirurški postupnik, a potrebno ga je odvojiti od primarnog karcinoma jajnika i metastatskog širenja karcinoma endometrija u jajnik radi povoljnije prognoze i mogućnosti poštednijega kirurškog zahvata u mlađih bolesnica te očuvanja fertiliteta.

U radu prikazujemo bolesnicu u dobi od 49 godina, s anamnestičkim podacima o obilnijim krvarenjima i postojanju ciste na jajniku, kod koje se nakon intenzivnih i naglih boli te zbog sumnje na rupturu ciste pristupilo hitnom laparoskopskom zahvatu. Zbog intraoperativnoga citološkog nalaza sa sumnjom na maligni proces i pozitivnoga patohistološkog nalaza operacija je konvertirana u laparotomiju. Detaljnom patohistološkom analizom uz imunohistokemijsku dopunu dijagnosticirana je rasadnica (metastaza) endometrioidnog adenokarcinoma endometrija.

Suzana Katalenić Simon, Josip Valetić, Ines Krivak Bolanča, Anita Škrtić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyOlfen gelPLIVIT D 2000
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: