x
x

Časopis Psihoterapija ponovo izlazi

  22.09.2016.

Časopis je otvoren za sve oblike autorskih tekstova, od prikaza slučajeva, komentara, iznošenja opservacija i stajališta, preglednih članaka do istraživanja u psihoterapiji. Otvoren je i za autore svih psihoterapijskih smjerova. Predviđeno je da časopis izlazi dvaput na godinu.

Časopis Psihoterapija ponovo izlazi

Riječ urednika

Drage čitateljice i čitatelji,

Psihoterapija ponovo izlazi. Vjerujemo da ste ugodno iznenađeni.

Trebalo je mnogo vremena da se okupimo i preuzmemo odgovornost. Već dugo psihodinamski orijentirani psihoterapeuti nisu imali svoj časopis, nego su se morali snalaziti i objavljivati članke u drugim publikacijama, u kojima su počesto njihovi tekstovi objavljivani u neobičnom susjedstvu radova iz sasvim različitih disciplina ili su „pisali za ladicu“. Čitateljska publika zainteresirana za psihodinamsku misao, koja ima dugu povijest na ovim prostorima, bila je zakinuta jer nije imala svoj stručni časopisa koji bi redovito periodično izlazio. Napokon su se tri psihoterapeutska udruženja dogovorila da je dosta te „šutnje“, da trebamo imati časopis koji nas predstavlja u javnosti i da je najbolji put prema tome oživljavanje časopisa Psihoterapija, koji je bio bitan subjekt razvoja i širenja psihodinamske misli u našoj stručnoj i široj javnosti tri duga desetljeća.

U struci je stalno postojao vapaj za časopisom, ali nije se uspijevala oformiti skupina koja bi ga pokrenula. Vjerojatno ima više razloga za to, ali ne bismo o tome ovom prilikom. Potreba za časopisom konstantno je postojala, ali vanjske okolnosti zakočile su njegovo kontinuirano izlaženje.

U više od petnaest godina koliko Psihoterapija ne izlazi mnogo se toga promijenilo. Zahvaljujući većem izdavačkom maru, a i daru za medijsku prezentaciju, neki drugi smjerovi i škole psihoterapije postali su kudikamo prisutniji i prepoznatljiviji u javnosti i posebno novim naraštajima. No upravo zbog oslanjanja na tradiciju odlučili smo zadržati njegov originalni naziv.

Zamislili smo da prvi broj bude posvećen dosadašnjim urednicima časopisa s reprintom jednoga njihova članka i osvrtom kolega na njih kao osobe i stručnjake. Vidjet ćete da su osvrti različiti jer netko piše o svojem učitelju, netko o dojmu koji je na njega ta osoba ostavila, a netko o kolegi koji je mnogo učinio za psihoterapiju.

U ovaj broj uvrstili smo i vrlo zanimljivo plenarno predavanje gospodina Farharta Dalala koje je ove godine održao na 20. stručnom sastanku Instituta za grupnu analizu, a koje raspravom na plenarnu temu koju je priredila Mirjana Pernar nastoji rasvijetliti aktualno mjesto psihodinamske psihoterapijske tehnike u nas i u svijetu te dvojbe povezane s njom.

Slijede članci o primjeni sadržaja filma kao asocijativnog materijala u psihoterapiji i o položaju psihoanalize u suvremenoj znanosti te dva prikaza bolesnika.

Ovaj broj završava rubrikom s prikazima knjige, znanstvenog članka i filma, koju ćemo nastojati i dalje održavati.

Smatramo da bi bilo dobro osvrnuti se i na dosadašnji tijek časopisa Psihoterapija. Toga velikog posla prihvatila se mr. sc. Zdenka Brumen Budanko. Njezin je osvrt sadržaj suplementa prvog broja i vjerujemo da će pridonijeti sjećanju na prvih trideset godina časopisa te da će časopis iz tog vremena biti spašen od zaborava.

Prvi broj velikim je dijelom posvećen prošlosti, no idući brojevi bit će više okrenuti sadašnjosti i budućnosti. Stoga pozivamo kolege koji su dugo čekali obnovu časopisa da nam pošalju svoje radove.

Časopis je otvoren za sve oblike autorskih tekstova, od prikaza slučajeva, komentara, iznošenja opservacija i stajališta, preglednih članaka do istraživanja u psihoterapiji. Otvoren je i za autore svih psihoterapijskih smjerova. Predviđeno je da časopis izlazi dvaput na godinu.

Vjerujemo da će nova Psihoterapija biti zanimljiv časopis koji će po važnosti i značenju za našu stručno-znanstvenu publiku dostojno naslijediti, pa i nadmašiti, dosege svojeg prethodnika. Veselimo se izazovu.

Urednici