x
x

Psihičko zdravlje 'geekova'

  04.02.2023.

Susresti nekoga koga možemo smatrati geekom, odnosno stručnjakom za neki interes vezan za pop kulturu ili izmišljene svjetove kojim se intenzivno bavi, sve je češća pojava.

Psihičko zdravlje 'geekova'

Uz geekove se vežu i negativni stereotipi koji impliciraju da imaju problema s psihičkim zdravljem zbog svojih aktivnosti, pretpostavka koju ovaj rad provjerava na dva načina.

Prvo je uspoređeno psihičko zdravlje geekova i pripadnika opće populacije, uključujući i psihološku uznemirenost i zadovoljstvo životom. Zatim su ispitani odnosi psihičkog zdravlja i triju motivacija za geek-aktivnosti (potreba za pripadanjem, aktivna uključenost i migracija u izmišljeni svijet). Podatci su prikupljeni u Hrvatskoj online upitnikom 1219 pojedinaca uključenih u geek-aktivnosti. Geekovi su imali isto ili bolje psihičko zdravlje u odnosu na uzorke iz opće populacije iz drugih istraživanja.

Prihvaćanje geek-aktivnosti od bliskih osoba te manje izražen grandiozni narcizam i osjećaj povlaštenosti su očekivano bili povezani s manje simptoma psihičkih poremećaja i/ili većim zadovoljstvom životom, dok je viši stupanj uključenosti u kreativne geek-aktivnosti neočekivano predviđao više simptoma psihičkih poremećaja.

Ovi rezultati impliciraju da je potreba za pripadanjem kao motivacija za geek-aktivnosti zaštitni faktor, a migracija u izmišljeni svijet kao motivacija za geek-aktivnosti faktor rizika za psihičko zdravlje.

Una Mikac