x
x

Dan kretanja za zdravlje, 10. 5.

  09.05.2023.

Svjetska zdravstvena organizacija, kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva, promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je 2003. godine i pokrenula inicijativu da se 10. svibnja, na nacionalnoj razini, provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost.

Dan kretanja za zdravlje, 10. 5.

Taj se dan naziva Danom kretanja za zdravlje (engl. Move for Health Day), usmjerenim na podizanje javne svijesti o korisnosti tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnosti koje se tim povodom organiziraju u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja pojedinca trebaju se moći provoditi bilo gdje i biti umjerenog do visokog intenziteta.

Aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog dana mogu uključivati organizirano hodanje, vožnju biciklom i rekreativne sportske kampanje u zajednici, promicanje ulica bez automobila, stvaranje parkova i otvorenih prostora na kojima se ljudi mogu baviti zabavnim tjelesnim aktivnostima, kao i programe tjelesne aktivnosti u zdravstvenim ustanovama kao dio integriranih intervencija zajedno s informacijama o zdravoj prehrani i stilovima života.

Glavni ciljevi nacionalnih i globalnih aktivnosti Dana kretanja za zdravlje su:

  • podići svijest javnosti o koristi tjelesne aktivnosti u sprečavanju kroničnih nezaraznih bolesti;
  • promicati prednosti tjelesne aktivnosti i ukazivati na dobru praksu;
  • povećati provođenje tjelesnih aktivnosti na svim razinama i svim područjima (slobodno vrijeme, prijevoz, rad) i okruženjima (škola, zajednica, dom, radno mjesto);
  • promicati zdrave stilove života i rješavati zdravstvene probleme sportom i drugim tjelesnim aktivnostima, smanjenjem pušenja, zdravom prehranom, smanjenjem nasilja, stresa i socijalne izolacije.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr