x
x

Dan bez automobila, 22. 9.

  22.09.2021.

Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija inicijativa posvećena održivoj mobilnosti, a "Svjetski dan bez automobila" je svojevrsni završetak te inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, pretvaraju u pješačke zone.

Dan bez automobila, 22. 9.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana bez automobila ohrabriti građane da se oslone na druge oblike prijevoza i smanje onečišćenje, buku i opasnosti koje donose promet i transport.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je 2017. godine broj registriranih cestovnih vozila bio 2098159, što je u odnosu na 2016. više za 3,1%.

Broj registriranih osobnih vozila je u 2017. godini iznosio 1596087, što je u odnosu na 2016. više za 2,8%.

U gradskim se sredinama promet najčešće rješavao izgradnjom prometne mreže koja je poticala korištenje osobnih automobila, za koju se kasnije pokazalo da je najskuplji oblik prijevoza i prometnog planiranja.

Istraživanja su pokazala da je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima.

Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju.

Osim narušavanja kvalitete života, prometni čepovi su odgovorni i za smanjenje gospodarske produktivnosti te je ovogodišnja kampanja usredotočena na preobražaj urbanih prostora kako bi postali ugodniji za život.

Procjenjuje se da od prometnih nesreća smrtno stradava oko 1,25 milijuna ljudi godišnje, a glavni su uzrok smrtnosti u populaciji između 15 i 29 godine života.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je 2017. godine u prometu poginula 331 osoba, što je 24 više poginulih u usporedbi s 2016. godinom.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr