x
x

Hrvatska obilježava Europski tjedan borbe protiv raka

  24.05.2021.

U posljednjem tjednu svibnja, od 24. do 30. svibnja 2021. godine, obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka. Riječ je o kampanji koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues). Tijekom ovog tjedna, različite organizacije, kreatori politika i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim za podizanje svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci pacijentima i preživjelima od raka.

Hrvatska obilježava Europski tjedan borbe protiv raka
.

Rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, dok ih umre oko 1,3 milijuna. Na temelju sadašnjih podataka, procjenjuje se da će se  40% Europljana u jednom trenutku svog života suočiti s nekom od dijagnoza raka.

U  Hrvatskoj je 2018. godine rak prouzročio 27% svih smrti, što ga postavlja na drugo mjesto među najčešćim uzročnicima smrti, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje preko 40% svih smrti u toj dobi.

Koliko god ovi podaci zvučali zastrašujuće, dobra je vijest da se čak 40% slučajeva oboljenja od raka u biti može spriječiti! Za pojavu raka odgovorni su brojni uzročnici, odnosno rizični čimbenici, od genetskog nasljeđa i utjecaja okoliša pa sve do životnog stila i zaraznih uzročnika. Upravo je izbjegavanje, odnosno smanjenje poznatih rizičnih čimbenika nastanka raka, uz življenje zdravim načinom života, ključno za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca. To je ključ prevencije! Prevencija je najjednostavniji i najisplativiji način smanjenja pobola i smrtnosti od raka u Europi (ali i u svijetu) te ujedno i najbolja nadopuna ostalim aspektima onkološke skrbi kao što su dijagnostika, liječenje i skrb o oboljelima.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr