x
x

Hoće li se u Americi redefinirati granične vrijednosti arterijskog tlaka?

  19.01.2018.

Stručnjaci i dalje procjenjuju nove američke smjernice za hipertenziju i slažu se da bi se kod većine bolesnika s hipeertenzijom i dalje trebala uzimati granična vrijednost arterijskog tlaka od 140/90 mm Hg i više.

Hoće li se u Americi redefinirati granične vrijednosti arterijskog tlaka?

Temelj liječenja u novim smjernicama je promjena životnog stila što se preporučuje kao terapija u svim stadijima hipertenzije.

Odabir liječenja trebao bi se temeljiti na vrijednostima krvnog tlaka i desetogodišnjem riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poglavito ateroskleroze. Za što točniju procjenu vrijednosti krvnog tlaka preporučuje se koristiti prosjek izmjerenih vrijednosti kroz dulji period što uključuje mjerenje u ordinacijama, ali i kod kuće. 

Posebno je naglašeno kućno mjerenje tlaka i kako ga provoditi, kontrolirati tlakomjer i orukvicu, mirovati u vrijeme mjerenja krvnog tlaka i mjerenje ponavljati tri puta. Potrebna je i validacija tlakomjera barem jednom godišnje.

Potiče se uzimanje kombiniranih pripravaka za liječenje bolesnika s vrijednostima sistoličkog tlaka 20 mm Hg iznad normalnih vrijednosti i 10 mm Hg iznad normalnih vrijednosti dijastoličkog tlaka.

Preferirane početne kombinacije lijekova su ACE inhibitori s diureticima ili blokatorima kalcijevih kanala.