x
x

Nova knjiga: Preglednik medicinskobiokemijskih pretraga

  10.12.2017.

Zadovoljstvo nam je pozivati Vas na predstavljanje knjige „Preglednik medicinskobiokemijskih pretraga“, Zlata Flegar-Meštrić, Marijana Vučić Lovrenčić i suradnici, koje će se održati u četvrtak, 14. prosinca. 2017. godine, u 13 00 sati u Velikoj dvorani KB Merkur, Zajčeva 19, Zagreb.

Nova knjiga: Preglednik medicinskobiokemijskih pretraga

Na predstavljanju će govoriti:

  • Doc. dr. sc. Mario Starešinić, ravnatelj KB Merkur
  • Prof. dr. sc. Željan Maleš, dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
  • Prim. dr. sc. Hrvoje Harambašić
  • Prof. dr. sc. Andrija Hebrang

Recenzenti:

Izv. prof. dr. sc. Ika Kardum-Skelin

Prof. dr. sc. Dubravka Juretić

Urednici:

Izv. Prof. dr. sc. Zlata Flegar-Meštrić

Dr. sc. Marijana Vučić Lovrenčić

U ime Medicinske naklade:

Anđa Raič, prof.

Bibliografski podatci:

Autor:  Zlata Flegar-Meštrić

Autor:  Marijana Vučić Lovrenčić

Autor:  suradnici 

ISBN: 978-953-176-810-8

Godina izdanja: 2018. 

Format: 21 x 27

Stranice: 224

Uvez: tvrdi 

Izdavač: Medicinska naklada

Ukratko o knjizi:

Klinički zavod za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu Kliničke bolnice Merkur - Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za izradu referentnih vrijednosti u području opće medicinske biokemije jedan je od vodećih medicinskobiokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj, koji 2017. godine obilježava 80 godina postojanja i djelovanja. Referentnost Kliničkog zavoda proširena je na područje laboratorijske medicine dijabetesa 2010. godine, kad se Kliničkom zavodu pridružuje Odjel za laboratorijsku medicinu - dotadašnja sastavnica Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“ - Referentnog centra za šećernu bolest Republike Hrvatske i suradne ustanove Svjetske zdravstvene organizacije.

Od 2007. godine Klinički zavod je akreditiran prema normi HRN EN ISO 15189 za medicinskobiokemijsku djelatnost iz područja kliničke kemije, laboratorijske hematologije i koagulacije, laboratorijske imunologije - imunofenotipizacije stanica i molekularne dijagnostike, čime se obvezao na daljnje promicanje kvalitete stručnog rada, sukladnost sa sustavom upravljanja kvalitetom i stalnu edukaciju laboratorijskih  djelatnika svih profila.

Preglednik medicinskobiokemijskih pretraga Kliničkog zavoda za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu Kliničke bolnice Merkur, nacionalne bolnice I. A kategorije,  pregled je razvoja Kliničkog zavoda od utemeljenja 1937. god. do danas kad njegovo područje rada obuhvaća više od 200 klinički relevantnih općih, specijalističkih i visokodiferentnih medicinskobiokemijskih pretraga. Prikaz laboratorijskih pretraga, koje ispunjavaju  najviše međunarodne standarde kvalitete stručnog rada, sažet je i relevantan izvor podataka iz područja medicinskobiokemijske dijagnostike povezane sa specijaliziranim granama medicine: transplantacijom, hematologijom, gastroenterologijom, kardiologijom, dijabetologijom, endokrinologijom i reproduktivnom medicinom, koja u sustavu akreditacije postiže svoju punu djelotvornost, na dobrobit kliničkih korisnika i pacijenata.

Laboratorijska infrastruktura i profil akademskog laboratorijskog osoblja omogućile su, u suradnji s komplementarnim kliničkim disciplinama, razvoj prepoznatljivoga znanstvenoga korpusa koji svojim djelovanjem kontinuirano osigurava uvjete za djelovanje Kliničke bolnice Merkur kao jednog snažnog i kvalitetnog akademskog centra u znanstvenom području biomedicine i zdravstva. Bibliografija Kliničkog zavoda svjedočanstvo je doprinosa općem dobru.