x
x

Simpozij LOKUS 2016

  Jasenka Wagner, MSc, PhD

  19.04.2016.

U ugodnom ambijentu kongresnog centra Tuheljskih Toplica 8.-9. travnja 2016., uspješno je održan četvrti po redu simpozij Lokus u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu.

Simpozij LOKUS 2016

Ideja ovakvog simpozija je da obrađuje problematiku s kojom se svakodnevno susreću medicinski biokemičari, ali za istu nemaju formalnu naobrazbu. Nakon optimizacije procesa, komunikacije, upravljanja projektima –na red je došla tema: upravljanje financijama. Kako postići održivi model zdravstvenog sustava? Predstavlja li laboratorij trošak ili zaradu? Može li KBC poslovati pozitivno? Kakvo je poslovanje laboratorija? Kako uvoditi nove tehnologije uz analizu isplativosti? Ovo su neka od pitanja na koja su odgovor dali predavači kroz zanimljiva predavanja, a iskustva javne nabave sa sudionicima su podijelili kolege iz Ujedinjenog Kraljevstva i Slovenije.

Na simpoziju je sudjelovalo 179 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Zaprimljeno je ukupno 58 posterskih sažetaka od čega je u knjizi sažetaka objavljeno njih 55. HDMBLM je dodijelilo ukupno 38 stipendija autorima posterskih sažetaka te jednu stipendiju za studentski rad.

Sudeći prema ispunjenim anketama sudionika, simpozij je bio izrazito uspješan. Međutim, stvarni uspjeh simpozija Lokus treba mjeriti korištenjem novih saznanja na ovom simpoziju, slobodom uma sudionika da budu dio promjene. Upravo zato smo svima omogućili pristup predavanjima ovogodišnjeg simpozija, kojima je moguće pristupiti na mrežnim stranicama simpozija Lokus (izbornik Program).