x
x

700. obljetnica postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće u Dubrovniku

  09.11.2017.

Svečano obilježavanje 700. obljetnice postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće u Dubrovniku održava se 10. i 11. studenoga 2017. u Dubrovniku, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Sabora RH te Ministarstva zdravstva RH i Ministarstva kulture RH, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

700. obljetnica postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće u Dubrovniku

Povodom tog jedinstvenog jubileja Hrvatsko farmaceutsko društvo organizira, u suradnji s Franjevačkim samostanom i ZU Ljekarna Dubrovnik Simpozij „700 godina ljekarništva u Dubrovniku“, u petak, 10. studenoga 2017. s početkom u 16.30 sati, u prostoru stare samostanske ljekarne.

Sljedećeg dana, u subotu, 11. studenoga 2017., s početkom u 11 sati, održat će se Svečana akademija, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske Županije u Kazalištu Marina Držića. Simpoziju i Akademiji prisustvovat će visoki državni dužnosnici, predstavnici krovnih međunarodnih farmaceutskih organizacija te brojni farmaceuti.
700. obljetnica Ljekarne Male braće važna je, ne samo za Grad Dubrovnik i ljekarništvo, već i za cijelu Republiku Hrvatsku. Uz činjenicu da je ljekarna, prema postojećim dokumenatima, utemeljena davne 1317. unutar Franjevačkog samostana Male braće (a možda i ranije, ali nema pisanog traga) kuriozum je da ta ljekarna postoji i opskrbljuje stanovništvo lijekovima sve do današnjih dana te je njezin neprekidan rad tijekom sedam stoljeća jedinstven u svijetu. Naime, u povijesti ljekarništva sačuvani su dokumenti o postojanju ljekarni na tlu Europe već u 12. i 13. stoljeću (kod nas u Trogiru 1271.) dakle prije ove u Dubrovniku međutim nijedna se nije održala kroz stoljeća do današnjih dana.

Valja istaknuti da značenje ovog jubileja uvelike nadilazi granice naše zemlje, jer je neprekidan rad Ljekarne Male braće tijekom sedam stoljeća jedinstven u čitavom svijetu i ta je činjenica široko poznata i izvan Hrvatske. Daljnja specifičnost ove samostanske ljekarne je da je tijekom 700 godina rada velik dio vremena služila ne samo redovnicima već i građanstvu što čini i danas. Dokaz važnosti ove obljetnice i same Ljekarne Male braće za svjetsku farmaciju je da Simpoziju i cijeloj proslavi prisustvuju predstavnici krovnih međunarodnih farmaceutskih udruženja – Svjetske farmaceutske federacije (FIP) i Farmaceutske grupacije EU (PGEU), glavne europske organizacije ljekarnika.

Ljekarna se unutar Franjevačkog samostana Male braće tijekom stoljeća razvijala postepeno od ormara s osušenim biljem, aromatorija, preko lijekova pripremanih pod utjecajem alkemije sve do današnje ljekarne, opskrbljene suvremenim lijekovima te organizirane za pružanje sveobuhvatne ljekarničke skrbi lokalnom stanovništvu kao i mnogobrojnim turistima koji svakodnevno u nju ulaze. Posebnost ove ljekarne je da se u njoj još i danas izrađuju pripravci prema tradicionalnim recepturama vrsnih franjevačkih ljekarnika koji su u njoj nekada radili. Ti pripravci, izrađeni na prirodnoj bazi bez mnogo sintetskih dodataka, iznimno su cijenjeni o čemu svjedoči njihova široka prodaja domaćem stanovništvu i turistima te mnogobrojna pisma pohvale i zadovoljstva kupaca, koja u ljekarnu stižu iz svih krajeva svijeta. Posljednjih 50 godina ljekarna radi u sastavu ZU Ljekarna Dubrovnik.

Važno je spomenuti i značajan doprinos članova Samostana Male braće i ljekarne te općenito dubrovačkog ljekarništva tijekom Domovinskog rata, u vidu humanitarne skrbi za potrebite i opskrbe lijekovima pa je tome posvećen dio Simpozija.
Hrvatsko farmaceutsko društvo, glavni organizator Simpozija, oduvijek je pridavalo veliko značenje povijesti farmacije a time i ovako značajnim događajima. U prilog tome govori podatak da je bilo organizator i proslave 650. obljetnice Ljekarne Male braće 1967. godine, kojom prigodom je također održan znanstveni simpozij te izdana prigodna spomenica. U današnje vrijeme brzog življenja i tehnološkog razvoja te okrenutosti budućnosti nikako ne smijemo zaboraviti opći značaj ljekarništva u prošlosti, kao ni utjecaj ljekarnika na razvoj zdravstva i kulture te trebamo sačuvati i nastaviti tu bogatu tradiciju i ljekarništvu osigurati održivi razvitak i svijetlu budućnost.

Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija Izvršna direktorica Hrvatskog Farmaceutskog društva


Doc. dr sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm.

www.farmaceut.org