x
x

Medicus: Framakovigilancija - promoviran na sastanku kliničkih farmakologa

  20.10.2017.

134. redovni sastanak Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju i terapiju na temu Farmakovigilancije bio je posvećen novom broju Medicusa. Sastanak je održan 19. 10. 2017. godine u Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu.

Medicus: Framakovigilancija - promoviran na sastanku kliničkih farmakologa

Mnogi su se uvaženi stručnjaci odazvali pozivu gosta urednika ovog broja prof. dr. Dinka Vitezića te napisali članke koji donose najnovija saznanja u odabranim područjima: povijesti praćenja nuspojava, farmakogenomici, sigurnosti lijekova u trudnoći, nuspojavama pojedinih skupina lijekova, ulozi agencija za lijekove i dr. U uvodu je prof. Vitezić zahvalio svim suradnicima i istaknuo važnost obrađene teme.

Prof. dr. sc. Igor Francetić prezentirao je razvoj praćenja nuspojava i istaknuo važnost praćenja djelotvornosti lijekova u odnosu na podnošljivost. Prof. Francetić je istaknuo da za razliku od davnih dana kada su nuspojave lijekova bile zanemarivane ili demantirane danas treba razumno i nepristrano baratati znanjem koje je o nuspojavama prikupljeno proteklih desetljeća kako bi se optimalno primjenjivali indicirani lijekovi bez nepotrebnog rizika ili straha bolesnika.

Dr. sc. Viktorija Erdeljić Turk u predavanju o Lijekovima u trudnoći i dojenju istaknula je važnost ove teme za sve liječnike i ljekarnike. S obzirom na to da je 50-ak posto trudnoća neplanirano, učestalo se javlja pitanje učinka ekspozicije lijekovima u ranom i najosjetljivijem razdoblju još neotkrivene trudnoće. S druge strane, mnogo žena s bolestima koje treba liječiti kroničnom terapijom planira trudnoću. Iako je malen broj lijekova čija je primjena u trudnoći kontraindicirana zbog dokazanih štetnih utjecaja na majku i dijete, općenito postoji velik strah od primjene lijekova u trudnoći, što kao problem donosi nedovoljno ili neadekvatno ili pak pretjerano propisivanje lijekova. Neprimjerene preporuke mogu dovesti do nepotrebnog prekida ili neprimjerenog liječenja kroničnih ili akutnih bolesti tijekom trudnoće, što može povisiti rizik od njezina nepovoljnog ishoda.

Kod odluke o primjeni lijekova u trudnice treba provesti ovaj pristup:

  1. procijeniti potrebu za primjenom lijeka
  2. izabrati najsigurniji lijek
  3. pratiti primjenu lijeka
  4. dati specifične upute o primjeni (npr., izbjegavati određene kombinacije lijekova)
  5. tražiti savjet kliničkog farmakologa ako je potrebno.

U predavanju je dr. Erdeljić dala pregled racionalne terapije najčešćih bolesti i stanja tijekom trudnoće i dojenja.

Kolegice iz Plivinog odjela Farmakovigilancije, dr. sc. Vanesa Ivetić Tkalčević i mr. sc. Tea Babić prikazale su ukratko pregledne radove svih koautora o važnosti praćenja, prikupljanja i prijavljivanja nuspojava, provođenju mjera minimizacije rizika i za zdravstvene radnike i za pacijenta te o izradi medicinske dokumentacije uz svaki lijek koja je ujedno i polazna točka za samoedukaciju. U izvornom istraživanju mr. Babić je ukratko prezentirala koliko naši ljekarnici koriste Sažetak opisa svojstava lijekova, kakvo im je znanje o crnom trokutu i primaju li newsletter Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

U završnom predavanju, urednica Medicusa, dr. sc. Ivana Klinar zahvalila je svim autorima i posebno gostu uredniku prof. Viteziću. Podsjetila je na dugogodišnju suradnju s mnogim autorima i na 85. obljetnicu izlaženja časopisa. Časopis Medicus je indeksiran u Scopusu i u EBSCO bazi, prisutan je na Hrčku u slobodnom pristupu. Unatoč promjenama glavnih urednika uspio je zadržati svoju kvalitetu i pristup obrade važnih terapeutskih područja u suvremenoj medicini. Medicus je postao osnovni edukativni materijal za online tečajeve koji se održavaju već trinaest godina na stručnom medicinskom portalu www.plivamed.net.

Svi zainteresirani dobili su svoj primjerak Medicusa. Medicus se distribuira putem Plivinih stručnih suradnika.