x
x

Sindikat zdravstva protiv privatne prakse u primarnoj zaštiti

  19.10.2017.

Sindikat zdravstva protivi se prijedlogu da se primarna zaštita obavlja kao privatna praksa

Sindikat zdravstva protiv privatne prakse u primarnoj zaštiti

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSS) kao predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštite, usprotivio se u srijedu prijedlogu da se primarna zdravstvena zaštita obavlja kao privatna praksa u ordinacijama sve dok se financira iz doprinosa građana.

Drže da je model koji je do sada predstavljen, pravno nedorečen, pa traže da se prijedlog nacrta zakona prezentira u cjelini i stavi na široku javnu raspravu.

Prema radnoj verziji koje je Ministarstvo zdravstva predložilo radnoj skupini, umjesto postojećeg sustava koncesije predlaže se da se na primarnoj razini obavlja privatna praksa u ordinacijama obiteljske medine, dentalne zaštite, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, medicini rada, njezi u kući, kao i u ljekarnama te i medicinsko-biokemijskim laboratorijima. Liječnici primarne zaštite trebali bi u privatnike otići u roku godine dana od stupanja zakona na snagu.

Privatnici bi, među ostalim, bilo obvezni pružati hitnu medicinsku pomoć, mogli bi zaposliti još jednog liječnika te raditi do 70-te godine života, a po odlasku prenijeti djelatnost na drugog liječnika po vlastitom izboru.