x
x

Međunarodni dan borbe protiv ambrozije, 20. 6. 2020.

  20.06.2020.

Prva ljetna subota proglašena je Međunarodnim danom ambrozije (International Ragweed Day, IRD). Na Skupštini Međunarodnog udruženja za ambroziju (International Ragweed Society, IRS), održanoj 6. listopada 2011. godine, izabran je navedeni dan.

Međunarodni dan borbe protiv ambrozije, 20. 6. 2020.

Kriterij za odabir navedenog dana je rani vegetacijski stadij biljke koji pruža dovoljno vremena za pripremne akcije uništavanja biljke. Osnovni cilj je povećanje razumijevanja i svijesti o problemu izazvanog korovnom invazivnom biljkom te poticanja javnosti na sudjelovanje u rješavanju sada već globalnog problema. Ove godine, Međunarodni dan ambrozije obilježavamo 24. lipnja.

Alergijske bolesti su najraširenije kronične bolesti današnjice. Danas, više od 60 milijuna Europljana pati od simptoma alergijskih bolesti, a procjenjuje se da u Hrvatskoj 15% stanovništva ima simptome alergijskih bolesti. Prisutan je trend povećanja obolijevanja bez obzira na rasu, spol, dob i socijalni status te se predviđa da će 2050. godine četiri bilijuna ljudi biti zahvaćeno alergijskim bolestima.

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) u narodu poznata kao kratka ambrozija, limundžik, partizanka, fazanuša, pelinolisna ambrozija, samonikla je biljka južnih predjela Sjeverne Amerike, unesena u Europu sredinom 20. stoljeća kao slijepi putnik u sjemenu lucerne, pšenice i crvene djeteline. Ambrozija je vrlo prilagodljiva, iznimno plodonosna i otporna biljka, kojoj pogoduje suha klima i otvoren okoliš. Raste uz putove, duž vodotoka, željezničke pruge, nasipe, na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, zapuštenim vrtovima i gradilištima. Najčešći je korov u kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi i povrtnicama. Procjenjuje se da će klimatske promjene i disperzija sjemena ambrozije dodatno povećati koncentraciju peludi ambrozije u zraku četiri puta do 2050. godine.