x
x

Ambrozija - prijetnja alergičnim osobama!

  03.08.2013.

Izvorno unešena iz Sjeverne Amerike, ambrozija je postala vodeća strana biljna vrsta u Europi. U regijama u kojima se proširila uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, prvenstveno astmu i sezonski alergijski rinitis. S klimatskim promjenama, zabilježeno je i evidentno povećanje površina infestiranih ambrozijom iz godine u godinu. U novije vrijeme, sve više se pažnje posvećuje uvidu u troškove gospodarstva uzrokovanih ambrozijom te se procjenjuje da isti terete europsko gospodarstvo čak 4,5 milijardi € godišnje, uz utjecaj na kvalitetu života milijuna ljudi.

Ambrozija - prijetnja alergičnim osobama!
Upozorenje: Ne dirajte ambroziju kada cvjeta jer trešnjom biljka otpušta pelud. U razdoblju cvatnje opasno ju je čupati, kositi ili prolaziti kroz njeno polje!

Na širem području grada Zagreba udio peludi ambrozije u ukupnom peludnom spektru iznosi 11%, što ga čini visoko zastupljenim. Prosječno, vrijeme polinacije ambrozije traje 80 dana, a čak 26 dana prisutna je u visokim koncentracijama. Maksimalne dnevne koncentracije izmjerene su krajem kolovoza.

Vrlo je zanimljiv podatak da je pelud ambrozije evidentirana i u onim područijima u kojima sama biljka ambrozije uopće nije prisutna. Objašnjenje ove pojave, vrlo je jednostavno, pelud nošena strujama vjetra širi se u radijusu i do 200 km.

Ambrozija se vrlo teško suzbija. Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere suzbijanja. Mehaničke mjere uključuju pravovremeno uništavanje ove biljke čupanjem ili košenjem, prije nego počne period cvatnje. Agrotehničke mjere predstavljaju osnovne agrotehničke mjere suzbijanja korova. U slučaju većih površina preporučuje se košnja.

Što možemo učiniti sami za sebe u prevenciji pojave simptoma?

  • informirati se o kretanjima peludnih alergena www.stampar.hr
  • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena
  • za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
  • nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću
  • ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi
  • prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće koncentracije peludi
  • nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana
  • četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud
  • boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
  • uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika

COST projekt (2013 - 2017) FA1203 (SMARTER - Sustainable management of Ambrosia artemisiifolia L.) in Europe (Andrija Stampar Institute of Public Health, Barbara Stjepanović, Ph.D., Ivana Hrga, Ph.D. – Croatian National Representative)

Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" može se pohvaliti aktivnim sudjelovanjem u ovom Projektu, koji objedinjuje niz institucija i stručnjaka, poglavito doktora znanosti, iz cijeloga svijeta uključenih u projekt održivog upravljanja vrstom Ambrosia artemisiifolia L. u Europi (SMARTER). COST je međuvladin okvir za europsku suradnju u području znanosti i tehnologije koji omogućuje koordinaciju nacionalnih istraživačkih resursa iz područja znanosti na europskoj razini. Projekt ima vrlo specifičnu misiju i cilj, smanjenje rascjepkanosti u europskim istraživačkim ulaganjima i otvaranje europskog istraživačkog prostora za suradnju diljem svijeta. Kao preteča naprednog multidisciplinarnog istraživanja, COST ima vrlo važnu ulogu u izgradnji Europskog istraživačkog prostora (ERA). To predviđa i nadopunjuje aktivnosti u okvirnim programima EU, koji predstavlja "most" prema znanstvenim zajednicama zemalja u razvoju.

Autorice članka: dr. sc. Barbara Stjepanović, dipl. ing. i dr. sc. Ivana Hrga, dipl. ing.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexGastalIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: