x
x

Akcija: Zagreb bez ambrozije!

  07.08.2017.

Grad Zagreb je i ove godine pokrenuo inicijativu "Zagreb bez ambrozije" te u suradnji s Vodoprivredom, HŽ infrastrukturom, HEP-om i tvrtkom Zrinjevac, za područje grada dogovorio aktivnosti na uklanjanju te jednogodišnje korovske biljke, čija je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku.

Akcija: Zagreb bez ambrozije!

U petak je u Uredu gradonačelnika održan sastanak, na kojem je gradska tvrtka Zrinjevac dobila zeleno svjetlo da ambroziju, osim na površinama koje redovito održava, kosi i na graničnim parcelama, gradskim livadama i građevinskim zemljištima.

Dogovoreno je i da će se vlasnicima privatnih površina na kojima raste ambrozija slati obavijesti o potrebi uklanjanja tog korova.

Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca, je nakon sastanka izjavio kako su problem rubni dijelovi grada poput Sesveta i Brezovice, ali i privatni posjedi na kojima ta tvrtka nije ovlaštena iskorjenjivati korov.

Područja koja nisu u nadležnosti Zrinjevca, dodao je, "odradit" će nadležno redarstvo koje će vlasnicima slati obavijesti o potrebi košnje ambrozije.

Leko tvrdi da je košnja ambrozije jednako učinkovita kao i čupanje da bi se ta biljka uklonila s gradskih površina do prvih nižih temperatura.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco ističe kako se oko 90% vlasnika na čijim je površinama uočena ambrozija odazvalo upozorenju komunalnih redara i uklonilo korov, pa će grad sada taj poziv ponoviti.

Protiv onih koji se ogluše na poziv, najavio je, nadležni redari pokrenut će postupak i naplatu kazne, koje se kreću od 500 kuna za privatne do 200000 kuna za pravne osobe.

Laco je do kraja godine najavio i izradu aplikacije koja će omogućiti građanima prijavljivanje površina s ambrozijom, što će ujedno gradskoj upravi olakšati njezino uklanjanje.

Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza, traje do sredine rujna, a njezin pelud izaziva alergijske reakcije kao što su suzenje, pečenje i svrbež očiju.

Pretpostavlja se da oko 150000 građana Zagreba pati od različitih vrsta alergija, a taj se broj za vrijeme cvatnje ambrozije penje na čak 250000.

www.zagreb.hr