x
x

Antipsihotici i rak dojke

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  09.10.2016.

Rezultati studija govore da nema razloga za zabrinutost kad se radi o hiperprolaktinemiji uzrokovanoj antipsihoticima i riziku pojave raka dojke.

Antipsihotici i rak dojke

Prolaktin je hormon koji se, tijekom posljednih desetljeća, našao u središtu pažnje zbog moguće povezanosti s razvojem raka dojke. Poznato je da svi antipsihotici uzrokuju hiperprolaktinemiju, s varijacijama u intenzitetu porasta prolaktina, te se javilo pitanje o povezanosti hiperprolaktinemije uzrokovane antipsihoticima i riziku raka dojke.

Pretraživanjem rezultata objavljenih kliničkih studija, nađeni podaci su malobrojni, dvosmisleni i pokazuju samo korelaciju. Pronađena je negativna korelacija između povišenih razina prolaktina i ostalih faktora rizika za rak dojke kod žena u pre- i postmenopauzi, osim kod nerotkinja i žena koje su uzimale hormonsku terapiju. Niti jedna studija nije pokazala da kronična primjena antipsihotika povećava rizik razvoja raka dojke. Štoviše, u nekoliko izvještaja opisani su protektivni mehanizmi prolaktina te antipsihotika.

Uloga prolaktina u karcinogenezi time ostaje nejasna, pa čak i kontroverzna. Unatoč postojećim sumnjama, pacijenticama ne bi smjela biti uskraćena terapija antipsihoticima, čak i kada postoje određeni faktori rizika za rak dojke.