x
x

Dan dojki i Bra Day, 30. 9.

  28.09.2017.

Cilj ove javnozdravstvene akcije koja će se održati 30. 9. 2017. godine od 10 - 14 sati na Cvjetnom trgu je educirati žene kako sačuvati zdrave dojke, te kako najbolje izliječiti oboljele dojke i osvijestiti žene da imaju mogućnost rekonstrukcije dojke s ciljem očuvanja psihofizičkog integriteta žene.

Dan dojki i Bra Day, 30. 9.

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan podizanja svijesti o rekonstrukciji dojke) prvi put je obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je  kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine. Dr. Brown zalaže se za multidisciplinarni timski pristup svim bolesnicama s rakom dojke, a koji okuplja liječnike svih specijalnosti uključenih u dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo ovakav sveobuhvatan timski pristup može dovesti do ispravne odluke za svaku oboljelu ženu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.

Iako nam statistika ne ide u prilog, i sve je više novooboljelih žena od raka dojke u Hrvatskoj, prema najnovijim podacima novooboljelih žena ima 2.700, a 1.100  žena na žalost umrle od raka dojke. Pozitivna je vijest da se tom problemu pristupa sve bolje i sve cjelovitije. Skrb za oboljele žene nipošto ne prestaje otkrivanjem bolesti. Ona tek tada počinje i do izražaja dolazi sva kompleksnost rješavanja ovog gorućeg i rastućeg problema.  U borbi protiv raka dojke zauvijek će najvažnije biti rano otkrivanje bolesti, jer se time značajno smanjuje mogućnost štetnih posljedica po tjelesno i psihičko zdravlje žene. Odmah potom slijedi pravovremena i ciljana terapija s ciljem izlječenja bolesti. Iako se kod većine žena liječenje uspije provesti bez prevelikog narušavanja tjelesnog integriteta i psihološke stabilnosti žene, nažalost, još uvijek značajan broj njih mora biti podvrgnut radikalnom uklanjanju dojke u svrhu što boljeg liječenja i očuvanja života. Najvažniji cilj svakako jest spasiti život, ali odmah potom nameće se nova važna zadaća liječnika da se životu vrati kvaliteta.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravsvo i Hrvatska liga protiv raka