x
x

Europski tjedan mobilnosti: Kombiniraj i kreći se!

  19.09.2022.

Europski tjedan mobilnosti je najveća manifestacija posvećena održivoj urbanoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije održava od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi.

Europski tjedan mobilnosti: Kombiniraj i kreći se!
Svakodnevno hodanje i/ili vožnja bicikla jednostavan su i brz način ostvarenja preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno.

Ovogodišnja je tema "Bolja povezanost", a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju.

Tema je odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom COVID-19.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan "Kombiniraj i kreći se!" kojim se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.

Hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te "Dana bez automobila" koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj.

Lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti, a koje su se prijavile za sudjelovanje u aktivnosti, konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti, kojom se želi nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu.

Cilj je smanjenje onečišćenja zraka i ukupno poboljšanje kvalitete života građana.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja