x
x

Kako je posljednja gospodarska kriza utjecala na tjelesnu masu djece?

  17.07.2016.

U novom zanimljivom američkom istraživanju zamijećeno je da je posljednja gospodarska kriza, odnosno, porast nezaposlenosti tijekom tog perioda bio povezan sa znatnim povećanjem rizika od nakupljanja viška kilograma kod djece i mladih.

Kako je posljednja gospodarska kriza utjecala na tjelesnu masu djece?
Ekonomska kriza utjecala na povećanje unosa pristupačne, ali kalorijama bogate hrane, te na smanjeno pohađanje i održavanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti.

Istraživanje je bilo provedeno na uzorku od 1,7 milijuna djece i adolescenata iz Kalifornije čije su promjene u tjelesnoj masi uspoređene s promjenama stope nezaposlenosti tijekom razdoblja od 2008. do 2012. godine. Podaci o masi tijela bili su rezultat školskih mjerenja djece i adolescenata dobi 7-18 godina. 

Rezultati su pokazali da je svako povećanje stope nezaposlenosti za 1% bilo povezano s 4% većim rizikom od prekomjernog povećanja tjelesne mase. Od 2008. godine, kada je recesija tek započela, 28% školske djece imalo je prekomjernu tjelesnu masu, a ovaj udio se povećao na čak 40% sljedeće godine. Nakon 2009. udio se počeo smanjivati, no u 2012. godini je i dalje iznosio visokih 37%. 

Što točno stoji iza primijećene povezanosti nije poznato, no smatra se da je ekonomska kriza utjecala na povećanje unosa pristupačne, ali kalorijama bogate hrane, te na smanjeno pohađanje i održavanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. 

Rezultati istraživanja su vrlo korisni jer posljedice već malog povećanja tjelesne mase mogu biti dalekosežne, pa bi ovom problemu obavezno trebalo doskočiti. 

Izvor: Journal of Epidemiology and Community Health