x
x

Tartufi: najskuplji afrodizijak na svijetu

  05.11.2023.

Tartufi su rod podzemnih gljiva iz porodice Tuberaceae. Već dugo imaju reputaciju jedne od najfinijih namirnica na svijetu uz kavijar beluga i wagyu govedinu. Ovaj luksuzni status tartufi su vjerojatno stekli zbog svoje zamamne arome, za koju su djelomično odgovorne interakcije između gljive i njezinog mikrobioma.

Tartufi: najskuplji afrodizijak na svijetu

Čitanjem laičkih izvora informacija može se zaključiti kako je tartuf još jedna funkcionalna superhrana koja će riješiti sve vaše zdravstvene i seksualne probleme. Tvrdi se, između ostaloga, da tartufi poboljšavaju imunitet, smanjuju kolesterol, poboljšavaju regulaciju šećera u dijabetičara, poboljšavaju metabolizam, regeneriraju kožu, imaju antibakterijska svojstva, liječe karcinome, liječe impotenciju u muškaraca i povećavaju izglede da žena zatrudni.

No pretraživanjem literature po engleskim i latinskim nazivima za tartuf, ne može se naći niti jedan randomizirani kontrolirani pokus niti sustavni pregled o tartufima, tako da zdravstvene tvrdnje o tartufima treba uzeti s tonom soli.

U člancima o tartufima koji se mogu naći u literaturi naglašava se kako imaju farmakološkog potencijala zbog obećavajućih bioaktivnih kemijskih spojeva koje sadrže, ali taj farmakološki potencijal tek treba istražiti. U istraživanju farmakološkog potencijala tartufa otežavajuće su okolnosti potreba za traženjem tartufa u prirodi, njihova otežana kultivacija, kratka sezona berbe i kratak vijek trajanja.

Oni koji optimistično očekuju nekakve zdravstvene učinke od tartufa i njihovih proizvoda trebaju biti vrlo oprezni jer ono što se naziva tartuf ili proizvod od tartufa nije nužno ono što očekujete.

Nakon berbe, plodna tijela tartufa brzo se razgrađuju i mogu se čuvati svježa do deset dana. Isto tako i proizvodi pripremljeni od svježih tartufa (tj. sir s tartufima, ulje s okusom tartufa) imaju kratak rok trajanja i dostupni su samo tijekom sezone tartufa koja obično traje nekoliko mjeseci u godini. Kako bi zaobišla te nedostatke, prehrambena industrija oslanja se na umjetne mirise za postizanje okusa tartufa u hrani.

U tartufima se nalaze različiti bioaktivni spojevi kao što su fenoli, flavonoidi i polisaharidi. Teoretski, to bi moglo upućivati na njihov potencijal kao antikancerogenih, antioksidativnih, antimikrobnih, protuupalnih i antidijabetičkih sredstava. Ipak, većina istraživanja o tartufima provedena je u laboratoriju pa nam takva istraživanja nisu trenutačno korisna za zaključivanje o učinku tartufa na zdravlje i bolest čovjeka. Nova znanja o kultivaciji tartufa omogućila bi smanjenje njihove cijene. Nadalje, potrebna su nam i nova znanja o načinima kako produljiti vijek trajanja tartufa, a da se istovremeno zadrže njihovi bioaktivni spojevi bez štetnih učinaka. Znanost ima još puno posla kad su tartufi u pitanju.

Livia Puljak