x
x

Medix: Ozljede u djece i adolescenata

  29.06.2015.

Povod tematskom broju Medixa bio je godišnji sastanak Hrvatskoga društva za dječju kirurgiju (HDDK) Hrvatskoga liječničkog zbora na kojem je opetovano upozoreno na potrebu izrade nacionalnog registra ozljeda u djece i adolescenata, koji bi uključio evidenciju ozljeda na svim razinama zdravstvene zaštite.

Medix: Ozljede u djece i adolescenata
Vodeći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj nisu infektivne ni zloćudne bolesti, već ozljede, a osobito su ugroženi djeca i mladež u dobi 5 do 19 godina. Umrli su 'vrh ledenoga brijega‘, a teških je ozljeda mnogo više.

Namjera je široj medicinskoj javnosti predočiti tipične ozljede u djece i postupak liječenja, ali i upozoriti na izostanak provedbe nacionalnog programa prevencije ozljeda, u čemu Hrvatska znatno zaostaje za prosjekom zemalja EU-a.

Naime, vodeći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj nisu infektivne ni zloćudne bolesti, već ozljede, a osobito su ugroženi djeca i mladež u dobi 5 do 19 godina. Umrli su 'vrh ledenoga brijega‘, a teških je ozljeda mnogo više. Njihove posljedice nose goleme dugoročne posljedice u smislu fizičkog invaliditeta i psihološke učinke, što pak znači veliki trošak društvu.

Stoga se sadržajem Medixa obraćamo u prvome redu liječnicima primarne zdravstvene zaštite, specijalistima obiteljske medicine, pedijatrije i epidemiologije, ali i medicinskim sestrama i tehničarima te svima koji u sustavu javnoga zdravstva sudjeluju u projektu prevencije ozljeda u djece.

I ovaj broj Medixa ima edukacijski karakter. U sklopu naslovne teme autori su pripremili test provjere znanja od 70 pitanja. Pozitivno riješene testove Povjerenstvo za trajnu medicinsku izobrazbu Hrvatske liječničke komore boduje sa 7 bodova.

prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med., Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju, voditelj radne skupine za praćenje traumatizma u djece, Zavod za dječju kirurgiju, Klinika za kirurgiju, KBC Zagreb, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Zoran Bahtijarević, dr. med., predsjednik Hrvatskoga društva za dječju kirurgiju, Klinika za dječju kirurgiju, Klinika za dječje bolesti Zagreb

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROMaxfluZipantola PROTECT
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: