x
x

Medix: Ozljede u djece i adolescenata

  29.06.2015.

Povod tematskom broju Medixa bio je godišnji sastanak Hrvatskoga društva za dječju kirurgiju (HDDK) Hrvatskoga liječničkog zbora na kojem je opetovano upozoreno na potrebu izrade nacionalnog registra ozljeda u djece i adolescenata, koji bi uključio evidenciju ozljeda na svim razinama zdravstvene zaštite.

Medix: Ozljede u djece i adolescenata
Vodeći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj nisu infektivne ni zloćudne bolesti, već ozljede, a osobito su ugroženi djeca i mladež u dobi 5 do 19 godina. Umrli su 'vrh ledenoga brijega‘, a teških je ozljeda mnogo više.

Namjera je široj medicinskoj javnosti predočiti tipične ozljede u djece i postupak liječenja, ali i upozoriti na izostanak provedbe nacionalnog programa prevencije ozljeda, u čemu Hrvatska znatno zaostaje za prosjekom zemalja EU-a.

Naime, vodeći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj nisu infektivne ni zloćudne bolesti, već ozljede, a osobito su ugroženi djeca i mladež u dobi 5 do 19 godina. Umrli su 'vrh ledenoga brijega‘, a teških je ozljeda mnogo više. Njihove posljedice nose goleme dugoročne posljedice u smislu fizičkog invaliditeta i psihološke učinke, što pak znači veliki trošak društvu.

Stoga se sadržajem Medixa obraćamo u prvome redu liječnicima primarne zdravstvene zaštite, specijalistima obiteljske medicine, pedijatrije i epidemiologije, ali i medicinskim sestrama i tehničarima te svima koji u sustavu javnoga zdravstva sudjeluju u projektu prevencije ozljeda u djece.

I ovaj broj Medixa ima edukacijski karakter. U sklopu naslovne teme autori su pripremili test provjere znanja od 70 pitanja. Pozitivno riješene testove Povjerenstvo za trajnu medicinsku izobrazbu Hrvatske liječničke komore boduje sa 7 bodova.

prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med., Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju, voditelj radne skupine za praćenje traumatizma u djece, Zavod za dječju kirurgiju, Klinika za kirurgiju, KBC Zagreb, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Zoran Bahtijarević, dr. med., predsjednik Hrvatskoga društva za dječju kirurgiju, Klinika za dječju kirurgiju, Klinika za dječje bolesti Zagreb

VEZANI SADRŽAJ > <