x
x

Nadopunjene smjernice za liječenje sinusitisa kod odraslih

  Jacinta Vuković, dr. med.

  06.05.2015.

Američka akademija za otorinolaringologiju, Zaklada za kirurgiju glave i vrata, ažurirala je smjernice o liječenju sinusitisa kod odraslih osoba iz 2007. godine.

Nadopunjene smjernice za liječenje sinusitisa kod odraslih

Smjernice, objavljene u časopisu Otolaryngology - Head and Neck Surgery, ističu važnost zajedničkog odlučivanja kliničara i bolesnika, osobito kod akutnog nekomplicranog bakterijskog sinusitisa u određivanju hoće li se prvo primijeniti aktivno praćenje ili će se odmah propisati antibiotici.

Neke od ostalih promjena u smjernicama uključuju:

za ublažavanje simptoma akutnog bakterijskog rinosinuitisa, kliničari mogu preporučiti analgetike, topičke intranasalne steroide, otopine slane vode za nos ili kombinaciju,

• kod primjene antibiotika, preporučena prva linija liječenja je amoksicilin s ili bez klavulanske kiseline u trajanju od 5 do 10 dana,

• kod kroničnog rinosinuitisa preporučuje se isključiti druga kronična stanja koja bi mogla utjecati na tijek liječanja (npr. astma), provjeriti postojanje nosnih polipa te obaviti alergijska i imunološka testiranja. Ne preporučuje se propisivanje topičkih ili sustavnih antifungika pri ovoj indikaciji.