x
x

Pitanja o multiploj sklerozi i COVID-19 infekciji

  Doc. dr. sc. Meri Matijaca, dr. med., specijalist neurolog

  12.06.2020.

bolesnici oboljeli od mutiple skleroze imaju grešku u regulaciji imunoloških procesa te je njihova sposobnost obrane od virusa i bakterija iz okoliša otežana. To se može odraziti na dva načina. Prvo, da nisu u stanju dobro odstraniti štetnika, te drugo, da reagirajući na štetnika iz okoline aktiviraju i onaj dio imunološkog sustava koji napada vlastite dijelove što za posljedicu ima aktiviranje bolesti tj. poticanje pojave relapsa.

Pitanja o multiploj sklerozi i COVID-19 infekciji

Imaju li bolesnici s multiplom sklerozom veći rizik od razvoja COVID-19 infekcije od drugih ljudi?

Bolesnici koji boluju od multiple skleroze imaju promijenjenu imunološku reaktivnost. Imunološki sustav organiziran je tako da brani jedinku od svih mogućih ataka iz okoline. Kod bolesnika s multiplom sklerozom pojedini dijelovi imunološkog sustava pogrešno reagiraju te napadaju dijelove vlastitog organizma. Tu aktivnost nazivamo autoimuni proces.

Dakle,  bolesnici oboljeli od mutiple skleroze imaju grešku u regulaciji imunoloških procesa te je njihova sposobnost obrane od virusa i bakterija iz okoliša otežana. To se može odraziti na dva načina. Prvo, da nisu u stanju dobro odstraniti štetnika, te drugo, da reagirajući na štetnika iz okoline aktiviraju i onaj dio imunološkog sustava koji napada vlastite dijelove što za posljedicu ima aktiviranje bolesti tj. poticanje pojave relapsa.

Budući je  SARS-CoV-2 novi virus i zbog toga potpuno nepredvidljiv u svojoj interakciji s ljudskim organizmom teško je pretpostaviti procese koje može aktivirati u našem organizmu. Iz dostupne medicinske literature nije neurotropan tj. nije sklon ulasku u živčane stanice iako se navodi da je izoliran i u likvoru. Za čvrsto utemeljen stav  što se događa u tijelu zaražene osobe nema dovoljno podataka.

Stoga u zaključku na pitanje o ugroženosti  oboljelih od multiple skleroze na razvoj COVID-19 infekcije  mislim da  je vrlo korisno da se bolesnici maksimalno pridržavaju uputa o izolaciji od drugih osoba, peru ruke, prozračuju prostore u kojima borave i tako se zaštite od mogućeg izlaganja virusu koliko je bolje moguće.

Trebaju li bolesnici s multiplom sklerozom nastaviti imunomodulacijsko liječenje?

Po preporuci neurologa s velikim iskustvom, koji se dugi niz godina bave liječenjem multiple skleroze preporuka je da se ne prekida liječenje imunomodulacijskim lijekovima. Bolesnici kojima je terapija već uključena i za koje se očekuje da s terapijom drže bolest pod kontrolom izlažu se velikom riziku od aktivacije bolesti ukoliko se liječenje prekine. 

Kako nastaviti liječenje ukoliko se bolesnik liječi u bolnici koja se nalazi izvan mjesta stanovanja?

Ukoliko se bolesnik liječi u bolnici koja se nalazi izvan mjesta stanovanja, da se izbjegne izlaganje riziku putovanja, savjetuje se da se javi u bolnicu koja se nalazi najbliže mjestu  stanovanja telefonom ili mailom koji može naći na stranicama najbliže bolnice. Nakon  razgovora s neurologom i po potrebi pregleda na hitnom neurološkom prijemu, procijeniti će se potreba o daljnjem liječenju.

Kako produžiti imunomodulacijsko liječenje?

Kako bi se kontakti s drugim osobama  maksimalno smanjili najbolje je  nazvati ili poslati mail neurološkoj klinici ili odjelu u najbližoj bolnici u mjestu stanovanja te u  dogovoru s neurologom skenirati nalaze kontrolnih pregleda, laboratorija i zamolbu s točnom adresom te poslati na mail ili poslati po povjerljivoj osobi na hitni neurološki prijem s napomenom da se dostavi neurologu.

Treba li prekinuti uzimanje kontraceptiva u sadašnjim okolnostima rizika od COVID-19 infekcije?

Ne znamo što sve novi SARS-CoV-2virus radi u našem organizmu te tako ne  znamo niti koji su rizici u trudnoći. Prema sadašnjem medicinskom znanju svakako je bolje nastaviti sa svim lijekovima koji su važni za održavanje boljeg funkcioniranja organizma pa u to možemo uključiti i uzimanje hormonalnih pripravaka tj. kontraceptiva.

Treba li prekinuti imunomodulacijsko liječenje ako se bolesnik koji ima multiplu sklerozu zarazi SARS-CoV-2 virusom?

Ako se bolesnik zarazi SARS-CoV-2 virusom treba prekinuti imunomodulacijsku terapiju.

Literatura

1. Neurological Manifestations of Hospitalized Patients with COVID-19 in Wuhan, China: Ling Mao, Mengdie Wang, Shengeai Chen,Quanwei He, Jiang Chang, Candong Hong, Yifan Zhou, David Wang, Yanan Li, Huijuan Jin, Bo Hu. medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2020.02.22.20026500.

2. Coronavirus: novel coronavirus (COVID-19) infection. Published February 5, 2020; Updated March 12 , 2020. Elsevier 2020.Reviewed by: Stanley Perlman Md,PhD