x
x

Liječenje bolesnika oboljelih od mijastenije gravis s COVID-19

  13.02.2022.

Bolesnici s neuromuskularnim poremećajima, oboljeli od COVID-19, mogu biti pod većim rizikom i lošijim ishodima od inače zdravih ljudi zbog imunokompromitiranog stanja vezanog uz imunoterapiju i moguće respiratorne i bulbarne mišićne slabosti. Međutim, prestanak imunoterapije kod neuroupalnih poremećaja ima ozbiljne rizike. Liječenje mijastenije gravis može biti izazovno u ovim stanjima.

Liječenje bolesnika oboljelih od mijastenije gravis s COVID-19

Koronavirusna bolest 2019 (COVID-19) uzrokovana širenjem virusa SARS-CoV-2 izaziva respiracijsku bolest koja potencijalno može dodatno ugroziti pacijente koji boluju od mijastenije gravis. Uz infekcije, egzacerbaciju simptoma mijastenije
gravis mogu uzrokovati i neki lijekovi. Od deset najčešće primjenjivanih skupina lijekova za liječenje COVID-19, dvije skupine lijekova (kinoloni i azitromicin) mogu uzrokovati pogoršanje simptoma mijastenije gravis, a dvije skupine lijekova (tocilizumab i ekulizumab) imaju pozitivne učinke na simptome mijastenije gravis. Kolhicin, remdesivir, lopinavir, ritonavir i favipiravir nemaju učinka na simptome mijastenije gravis, dok su podatci za bamlanivimab nedostatni, no isti je vjerojatno siguran za upotrebu u bolesnika s mijastenijom gravis. Što se tiče primjene lijekova za mijasteniju gravis kod bolesnika zaraženih virusom SARS-CoV-2, inhibitori acetilkolinestaraze su u pravilu sigurni za primjenu; neke studije su čak dokazale i terapijske mogućnosti navedenih lijekova u liječenju COVID-19. Kortikosteroidi su uglavnom sigurni za primjenu, a čak se i preporučaju u određenim okolnostima, dok su ostali imunosupresivi (mikofenolat mofetil, azatioprin, ciklosporin i metotreksat) sigurni za primjenu. Jedina iznimka je rituksimab učinak kojega na B-staničnu imunost može rezultirati težom kliničkom slikom bolesti COVID-19. Plazmafereza i intravenski imunoglobulini, dvije najčešće primjenjivane terapijske opcije liječenja akutnih egzacerbacija mijastenije gravis, mogu se primijeniti kod bolesnika s COVID-19 uzimajući u obzir tromboembolijske učinke intravenskih imunoglobulina, odnosno hemodinamske učinke plazmafereze. Sva cjepiva COVID-19, koliko je poznato, sigurna su za primjenu u bolesnika s mijastenijom gravis.

Sven Županić, Ines Lazibat, Maja Rubinić Majdak, Mia Jeličić