x
x

Nastanak boli: periferni put cerebrospinalne tekućine

  24.11.2014.

Studija slučaja i pregledni rad o otjecanju cerebrospinalne tekućine niz lumbalne živce i njegova važnost za istraživanje boli, objavljni su u CMJ-u.

Nastanak boli: periferni put cerebrospinalne tekućine
Eksperimentalno opažena taktilna hipersenzitivnost na bol unutar lumboskaralnih putova boli može se objasniti otpuštanjem molekula, mikročestica ili egzosoma u cerebrospinalnu tekućinu od strane mastocita, koje se onda kreću sa cerebrospinalnom tekućinom niz periferni put cerebrospinalne tekućine i uzajamno djeluju sa živcima, uzrokujući čak i retrogradno uklanjanje nefunkcionalnih sinapsi.

Otjecanje cerebrospinalne tekućine kroz rešetastu pločicu u blizini njušnih živaca te otjecanje kroz mozak i moždane živce zajedno se nazivaju periferni put otjecanja cerebrospinalne tekućine. Dosad nije razjašnjeno ima li taj periferni put patološko značenje.

Naš klinički rad pokazao je da cerebrospinalna tekućina može uzajamno djelovati sa živcima uzduž perifernog puta otjecanja cerebrospinalne tekućine, a ovaj članak predstavlja naše mijelografske nalaze otjecanja cerebrospinalne tekućine kod jednog pacijenta. Također pokušali smo objasniti dosad neobjašnjene eksperimentalne patomehanizme boli uz pomoć hipoteze perifernog puta otjecanja cerebrospinalne tekućine. Primijetili smo da cerebrospinalna tekućina na svom putu kroz tkiva, uglavnom mišiće, teče uzduž lumbalnih živaca u distalnom smjeru brzinom od otprilike 10 cm na sat. Ukupni volumen otjecanja cerebrospinalne tekućine na lumbalnom području iznimno je velik. Otjecanje cerebrospinalne tekućine u lumbalnim živcima zabilježeno je i neuroradiologijom. Moguće je da signaliziranje u kojem cerebrospinalna tekućina ima ulogu služi za uzajamno djelovanje sa živcima uzduž perifernog puta cerebrospinalne tekućine, što bi moglo objasniti dosad nepoznate patomehanizme stvaranja boli. Eksperimentalno opažena taktilna hipersenzitivnost na bol unutar lumboskaralnih putova boli može se objasniti otpuštanjem molekula, mikročestica ili egzosoma u cerebrospinalnu tekućinu od strane mastocita, koje se onda kreću sa cerebrospinalnom tekućinom niz periferni put cerebrospinalne tekućine i uzajamno djeluju sa živcima, uzrokujući čak i retrogradno uklanjanje nefunkcionalnih sinapsi (eng, synaptic stripping). 

Karl Bechter, Bernd Schmitz