x
x

Metformin - prva linija liječenja u terapiji šećerne bolesti tipa 2

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  18.11.2014.

Pacijenti kojima je propisan drugi oralni antidijabetik umjesto metformina u prvoj liniji liječenja u terpiji šećerne bolesti tip 2 češće trebaju dodatnu terapiju, pokazala je retrospetivna studija u časopisu JAMA Internal Medicine.

Metformin - prva linija liječenja u terapiji šećerne bolesti tipa 2
Kod pacijenata koji su uzimali metformin uočena je manja učestalost uzimanja drugog oralnog antidijabetika ili inzulina nego kod pacijenata koji su terapiju započeli antidijabetikom iz druge skupine.

Upotrebom podataka iz zdravstvenog osiguranja analizirano je preko 15.000 pacijenata koji su započeli terapiju oralnim antidijabetikom između 2009. i 2013. godine. Oko 58% pacijenata započelo je liječenje metforminom, dok su ostali krenuli s lijekom iz skupine sulfonilureja, tiazolidindinona ili inhibitorima dipeptidil peptidaze 4.

Tijekom praćenja u trajanju više od godine dana, kod pacijenata koji su uzimali metformin uočena je manja učestalost uzimanja drugog oralnog antidijabetika ili inzulina nego kod pacijenata koji su terapiju započeli antidijabetikom iz druge skupine. Također, u usporedbi s metforminom, drugi lijekovi nisu smanjivali rizik za veće kardiovaskularne probleme – dapače, sulfonilureje su bile povezane s većim kardiovaskularnim rizikom.

Prema tome, metformin se pokazao kao najbolji lijek za prvu liniju liječenja u terapiji šećerne bolesti tip 2.

VEZANI SADRŽAJ > <