x
x

Novcem EU do tehnologija koje će zaliječiti zdravstvo

  11.08.2014.

Brojne mogućnosti koje europski fondovi pružaju privatnom i javnom sektoru, s naglaskom na inovativne tehnologije u zdravstvu i energetsku učinkovitost, bila je tema konferencije koju je prošloga tjedna organiziralo Hrvatsko EU poslovno vijeće (CEUBC) u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i tvrtkom Philips Hrvatska.

Novcem EU do tehnologija koje će zaliječiti zdravstvo
Samo ležanje u bolnicama predstavlja oko 60 posto bolničkih troškova, pa se može lako izračunati što za bolnice znači kad im pacijenti leže u bolnici jedan dan umjesto deset. Inovativna tehnologija smanjuje liste čekanja i boravak u bolnici, a rano otkrivanje troškove liječenja.

O važnosti inovativnih rješenja u održivosti zdravstvenih sustava i njihovu financiranju te poslovanju Philipsa u Hrvatskoj, objavljen je Poslo0vnom dnevniku intervju  Marije Crnjak s Joostom Leeflangom, direktorom Philipsa za istočnu i centralnu Europu.

Kad su posrijedi inovacije u zdravstvenim sustavima, trebamo imati na umu nekoliko važnih trendova. Prvi je starenje stanovništva: do 2050. oko 50 posto stanovništva imat će kronične blesti poput dijabetesa, karcinoma. Sve važnije će biti ne samo liječenje, već i prevencija i rano otkrivanje te naknadna njega. Inovacije pomažu sustavu da bude učinkovitiji i humaniji prema pacijentima. Fokusiramo se na prevenciju i na neinvazivne tehnologije i metode liječenja, koje pacijentima omogućuju da provedu što kraće vrijeme u bolnici te se oporavljaju u vlastitom domu, što ubrzava oporavak. Samo ležanje u bolnicama predstavlja oko 60 posto bolničkih troškova, pa se može lako izračunati što za bolnice znači kad im pacijenti leže u bolnici jedan dan umjesto deset. Inovativna tehnologija smanjuje liste čekanja, boravak u bolnici, a rano otkrivanje smanjuje troškove liječenja.