x
x

Obitelj i zdravlje...i stjenice

  19.04.2014.

Obična stjenica (Cimex lectularius) parazitski je kukac koji se hrani krvlju ljudi dok spavaju. Napadi mogu trajati do 20 minuta. Izuzetno je otporna i bez hrane može izdržati i do sedam mjeseci.

Obitelj i zdravlje...i stjenice
Iako je ugriz stjenice nesvakidašnji problem u ambulanti OM-a, važno ga je otkriti i koordinirati dezinsekciju s nadležnom službom u cilju poboljšanja kvalitete i uvjeta života pacijenata.

Obična stjenica (Cimex lectularius) parazitski je kukac koji se hrani krvlju ljudi dok spavaju. Danju se zavlači u skrovita mjesta, a napada noću najčešće rano ujutro. Napadi mogu trajati do 20 minuta. Izuzetno je otporna i bez hrane može izdržati i do sedam mjeseci. Značajno je da ne prenosi nikakve bolesti. Rasprostranjena je po cijelom svijetu.

Prikaz slučaja

Sedamdesetosmogodišnja bolesnica, bez stalne terapije, javlja se u ambulantu obiteljske medicine (OM) zbog svrbeža i boli u području nadlaktice i leđa. Ne dopušta fizikalni pregled liječnika na zamjeni te joj on propisuje feksofenadin. Nekoliko dana nakon toga u ambulantu dolazi njezin četrdesetpetogodišnji sin koji se liječi od shizofrenije i navodi da mamu nešto grize po noći. Sljedeći dan patronažna sestra upućena je u kućni posjet. Pacijentica živi u širem centru grada, u dvosobnom stanu sa sinom i suprugom. Suprugu (75 godina) prije dva mjeseca učinjena je natkoljenična amputacija zbog komplikacija dugogodišnje šećerne bolesti te prima kemoterapiju za karcinom kolona. Inspekcijom bolesnice po koži leđa i rukama nađu se znakovi intenzivnog grebanja, a po postelji, na plahtama i zidu vide se okruglaste krvave mrlje, te je nađen još živi insekt. Uzorak je uzet i uz suradnju Higijenskoepidemiološke službe identificirana je obična stjenica (Cimex lectularius). U dogovoru s predstavnikom stanara provedena je dezinsekcija i na taj način popravljena kvaliteta života.

Zaključak: Iako je ugriz stjenice nesvakidašnji problem u ambulanti OM-a, važno ga je otkriti i koordinirati dezinsekciju s nadležnom službom u cilju poboljšanja kvalitete i uvjeta života pacijenata.

Dora Franceschi, Neva Purgar, Valerija Bralić Lang