x
x

Stjenice – mjere prevencije za građane

  15.10.2023.

Stjenice (životinjske stjenice) su kukci, povremeni paraziti koji sišu krv domaćih životinja, ptica, šišmiša i ljudi. U svijetu je nekoliko vrsta stjenica koje se hrane na ljudima (eng. bed bugs). U umjerenom klimatskom području (uključujući Hrvatsku) najčešća vrsta koja se hrani na ljudima je kućna stjenica, lat. Cimex lectularius.

Stjenice – mjere prevencije za građane

Stjenice su u davnoj prošlosti bile simbol bijede, prljavštine i siromaštva. Tijekom posljednjih desetljeća raste njihova pojava u razvijenom svijetu. Razvoj turizma i porast broja putovanja općenito dovodi do sve češće pojave stjenica. Iako stjenice možemo prenijeti iz modernih smještajnih prostora, veća je vjerojatnost da ćemo ih prenijeti iz slabo uređenih prenoćišta s čestom izmjenom gostiju.

Usprkos činjenici da se hrane isključivo krvlju, do sada nije utvrđeno da kućne stjenice u ljudi prenose uzročnike bolesti. Unatoč tome imaju javnozdravstveni značaj jer se kod osoba na mjestu uboda javljaju manje ili više izražene kožne alergijske reakcije, a kod osoba koje stjenice bodu tijekom duljeg perioda može se javiti anemija.

Najčešća staništa stjenica su hosteli, moteli, hoteli, apartmani, kampovi, a posljednjih godina radi sve brojnijih putovanja stjenice se sve češće pojavljuju u stanovima, kućama i sredstvima javnog prijevoza. S mjesta na mjesto se prenose pasivno, najčešće putnim torbama i koferima u koje se zavlače i smještaju u rubove i kutove (zaklonjena mjesta).

Razvijaju se nepotpunom preobrazbom, kroz slijedeće razvojne stadije: jaje, nimfa koja prolazi kroz pet razvojnih stadija i odrasla jedinka. Razvojni oblici su morfološki nalik odraslim jedinkama, veličinom su manji. Za prelazak u slijedeću fazu razvoja, jedinka treba posisati obrok krvi. Odrasle jedinke su plosnatog, ovalnog oblika tijela, dužine 5-7 mm, nahranjene jedinke su tamnije, a nenahranjene su svijetlije smeđe. Svi razvojni stadiji (nimfe, ženke i mužjaci) sišu krv. Privlači ih ugljikov dioksid i toplina.

Stjenice su aktivne noću, tada izlaze iz svojih skrovišta, odlaze do domaćina u krevetu i na njemu se hrane. Skrovišta stjenica u prostoru su najčešće rubovi madraca, punjenja oštećenih madraca, okviri kreveta, a pri prisutnosti stjenica u velikom broju (visokoj infestaciji)  stjenice se skrivaju i u svim ostalim mračnim pukotinama i šupljinama, kao što su: prostori iza letvica parketa, prostor ispod pukotina podnih obloga, ormari, u utičnicama, iza tapeta na zidovima, u okvirima slika, u kaučima, u tapeciranim stolcima, u pukotinama prozorskih klupica.

Kako provjeriti je li vlastiti prostor stana ili kuće infestiran stjenicama?

Kod većine osoba nakon uboda stjenica javlja se alergijska reakcija, može se pojaviti odmah, dan nakon uboda ili nekoliko dana kasnije.

Postoji li sumnja na prisutnost stjenica u vlastitom prostoru, stanari trebaju pregledati madrace, osobito rubove madraca (opšivene dijelove), stjenice su češće na strani madraca prema zidu. Treba pregledati i okvire kreveta, pogotovo kutove i mjesta na kojima se spajaju dijelovi kreveta. Rubovi madraca, okvir kreveta, mjesta gdje se naslanja podnica te sama podnica mjesta su gdje stjenice ostavljaju svoj izmet (sitne crne mrvice) i polažu jaja. Također, treba obratiti pažnju i na sva druga mjesta skrivanja stjenica. Stanari pritom mogu insekticidnim sprejom poprskati navedena mjesta, sprej djeluje nadražujuće i istjerujuće pa će stjenice, ako su prisutne u prostoru, nakon kratkog vremena izići iz skrovišta.

Osobe koje sumnjaju na prisutnost stjenica mogu se probuditi noću, upaliti svjetlo i pogledati krevet, sebe i okolni prostor, kako bi vidjeli ima li stjenica na njima i oko njih. Trebaju obratiti pažnju na posteljinu, nalaze li se na njoj sitne kapljice krvi (javljaju se na koži nakon što stjenica izvuče rilo iz tijela).

Pri sumnji na prisutnost (infestaciju) stjenica, najbolje je pozvati profesionalnu tvrtku registriranu za djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) u području komunalne higijene i javnog zdravstva, djelatnici tvrtke će obaviti pregled prostora i utvrditi je li infestacija prisutna ili ne.

Ako utvrde infestaciju stjenicama, djelatnici tvrtke će obaviti mjere dezinsekcije, mjere je potrebno pravovremeno i ponoviti (toliko puta koliko je potrebno da se suzbije infestacija). Osim provedbe mjera, djelatnici će dati detaljne upute stanarima za postupanje tijekom razdoblja dok se infestacija ne suzbije. Važno je da djelatnici DDD tvrtke stanaru pokažu znakove infestacije stjenica (stjenice, ili njihov izmet, ili jaja stjenica), tako će stanar razviti povjerenje u izvoditelja mjera.

Mjere dezinsekcije ne treba provoditi preventivno, ako nema znakova prisustva stjenica!

 Mjere prevencije

  • pri putovanju i spavanju u smještajnom objektu obratiti pozornost na prostor spavanja i njegovu higijenu:
    • nakon spavanja obratiti pozornost na vlastito tijelo - jesu li na njemu tragovi uboda,
    • pogledati plahtu - nalaze li se na njoj sitne kapljice krvi,
    • ako postoji i najmanja sumnja na stjenice obratiti se djelatnicima u smještaju i osobama u komunikaciji vezanoj za smještaj  
  • ukoliko je osoba boravila u prostoru u kojem su bile stjenice, važno je nakon povratka kući stvari iz kofera i torbi vaditi na sigurnom mjestu (na balkonu, terasi, dvorištu, u kadi) i pregledavati predmet po predmet, a na koncu detaljno pregledati torbu ili kofer, osobito šavove, spojna mjesta i rubove te ih radi mjera sigurnosti ostaviti neko vrijeme izvan prostorija u kojima se boravi.