x
x

Medix: Dijagnostika i liječenje tumora želuca, gušterače i jetre

  29.01.2014.

Gastrointestinalni tumori jedni su od najčešćih malignih oboljenja današnjice, te od deset najčešćih malignoma čak pet pripada probavnome traktu. U novom broju Medixa donosimo prikaz novih spoznaja u dijagnostici i liječenju nekih od njih - malignoma želuca, gušterače i jetre.

Medix: Dijagnostika i liječenje tumora želuca, gušterače i jetre

Spomenuta problematika prikazana je na multidisciplinaran način, uzimajući u obzir ulogu koju u liječenju tih tumora imaju gastroenterolozi, digestivni kirurzi i onkolozi. Upravo takav pristup bio je temelj međunarodnog stručnog tečaja održanog krajem travnja u Rovinju u organizaciji IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists), a pod naslovom West and East against Cancer.

Uvid u sadašnje stanje i mogućnosti napretka u ranom otkrivanju i liječenju tumora želuca, gušterače i jetre donose nam vodeći stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ukazujući na potrebu razmjene iskustava i znanja te regionalne suradnje na tom području. Uvjereni smo da će u preglednim tekstovima zanimljivo štivo pronaći ne samo specijalisti struka koje se bave liječenjem onkoloških bolesnika, nego i svi oni liječnici obiteljske medicine koji se susreću s oboljelima od zloćudnih bolesti.

U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja pripremljen je test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika. Pozitivno riješene testove (najmanje 60% točnih odgovora) HLK boduje sa 7 bodova. Odgovore na pitanja možete poslati isključivo na originalnom obrascu za rješavanje testa iz časopisa (zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora) najkasnije do 31. ožujka 2014. godine.