x
x

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2

  17.01.2014.

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 pomoću STOP upitnika objavljena je u časopisu Medica Jadertina.

Procjena rizika za opstrukcijsku apneju u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2

Cilj istraživanja je procijeniti rizik za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja (engl. Obstructive sleep apnea, OSA) u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, s pomoću STOP upitnika (engl. Snoring, Tiredness, Observed, Pressure; STOP). S pomoću Epworthove ljestvice pospanosti (ESS) procijenjena je prekomjerna dnevna pospanost i ispitana povezanost pospanosti i rizika za OSA-u u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da oštećena tolerancije glukoze i šećerna bolest tipa 2 predstavljaju čimbenik rizika za OSA-u, ali i da OSA predstavlja čimbenik rizika za šećernu bolest tipa 2.

U našem istraživanju sudjelovala su 252 ispitanika sa šećernom bolešću tipa 2, koji su bili anketirani za vrijeme redovitih pregleda u Kliničkom bolničkom centru Split. Rezultati našeg istraživanja pokazali su da je 156 ispitanika (61,9%) imalo povećan rizik za OSA-u prema rezultatima STOP upitnika. Nadalje, ispitanici koji su imali povećani rizik u odnosu na ispitanike koji nisu imali rizik za OSA-u bili su stariji (65 vs. 61 godina, p < 0,05), imali viši indeks tjelesne mase (28,6 ± 5,1 vs. 26,5 ± 4,1, p < 0,001), veći opseg vrata (41,5 ± 4,7 vs. 39,6 ± 6,2, p < 0,009) i bili pospaniji prema rezultatima ESS (5,3 ± 3,1 vs. 3,9 ± 2,5, p < 0,001).

Uz šećernu bolest, većina ispitanika imala je i pridružene bolesti: arterijska hipertenzija (46%), gastroezofagealna refluksna bolest (28%), depresija (10%) i astma (8%).

OSA je dio širokoga spektra poremećaja disanja tijekom spavanja koja se dovodi u vezu s metaboličkim poremećajima poput šećerne bolesti tipa 2, a epidemiološki podaci o zastupljenosti OSA u Hrvatskoj su nedostatni. Ovo istraživanje ukazuje na potrebu provođenja probira za OSA u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, koristeći STOP upitnik.

Vanesa Zemunik, Ivana Pavlinac Dodig, Maja Valić, Tina Tičinović Kurir, Zoran Đogaš, Renata Pecotić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000GastalOlfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: