x
x

Male nagrade povećavaju unos voća

  06.01.2014.

Časopis The Journal of Human Resources donosi nam novu studiju koja je proučavala unos voća i povrća u djece.

Male nagrade povećavaju unos voća

Poražavajuće brojke ukazuju kako je u njih konzumacija voća i povrća zabrinjavajuće niska što može imati posljedice po zdravlje. 
Ponukani lošom statistikom, znanstvenici su isprobali dva različita pristupa kako bi potaknuli unos voća i povrća u djece. Pri prvom pristupu, prilagodili su jelovnik u 3 različite škole povećavajući porcije namirnica biljnog porijekla pri ručku. Rezultati su pokazali da 70% djece nije unijelo voće i povrće iako posluženo u povećanim količinama. Drugi pristup pokazao se nešto učinkovitijim. Naime, djeca su manjim financijskim nagradama potaknuta na unos voća i povrća. Rezultati su pokazali kako je unos povećan za 80 %, a bacanje viška namirnica u kuhinjama škola smanjena je za 33 %. Unatoč tome što osjećamo da varamo ukoliko na taj načn potičemo djecu na veći unos pojedinih namirnica, autori studije tvrde, da se isplati ako time potičemo stvaranje vrijedne prehrambene navike za cijeli život. 

Neki znanstvenici ističu opasnost nagrada koje bi mogle imati suprotan učinak na ponašanje djece smanjujući im motivaciju za samostalnim poboljšanjem zdravlja i unos voća i povrća nakon izostanka nagrade. Autori studije su istaknuli kako djeca nisu unosili više voća i povrća nego ranije, no, nisu unosili niti manje po završetku ovog 1-tjednog istraživanja.