x
x

Povezanost između konzumiranja jabuka i posjeta liječniku

  Jacinta Vuković, dr. med.

  16.05.2015.

Poznata je stara uzrečica: „Jabuka na dan - doktor iz kuće van!“ Tako se i danas vjeruje da konzumiranje voća ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Povezanost između konzumiranja jabuka i posjeta liječniku

Koliko je to točno ispitivano je u National Health and Nutrition Examination Survey, čiji su rezultati objavljeni u JAMA Internal Medicine.

Istraživači su ispitivali povezanost između korištenja zdravstvene zaštite i konzumiranja jabuka kod više od 8000 odraslih osoba. Ukupno, kod 9 % ispitanika smatralo se da redovito jedu jabuke, odnosno bar jednu jabuku dnevno.

Na prvi pogled se činilo da skupina koja redovito jede jabuke manje posjećuje liječnika (ne više od jednog posjeta liječniku tijekom posljednjih godinu dana), tj. 39 % u odnosu na 34 % u skupini koja jede jabuke. Također se činilo da bi skupina koja jede jabuke trebala više izbjegavati korištenje lijekova na recept (48 % vs. 42 %). Međutim, nakon multivarijatne prilagodbe, smanjenje posjeta liječniku više nije bilo statistički značajno, dok je smanjenje korištenja lijekova na recept bilo graničnog značaja.

Uravnotežena prehrana i konzumiranje voća i dalje treba biti osnova zdravog načina života bez obzira na to tjera li doktora iz kuće van ili ne