x
x

Vanjski defibrilatori za trgovačka društva

  26.12.2013.

Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić uručio je u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce - spasi život“, 52 automatska vanjska defibrilatora (AVD-a) za trgovačka društva u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Vanjski defibrilatori za trgovačka društva

Hrvatske autoceste dobit će 4 uređaja, Hrvatske željeznice 12, zračne luke 7, Jadrolinija 27 uređaja, jedan uređaj dobit će Lučka uprava Zadar dok će jedan AVD biti postavljen u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, nakon provedene edukacije, te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani

ritam koji zahtjeva defibrilaciju te daje ma hrvatskom jeziku glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba. Budući da se iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, Ministarstvo zdravlja je, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokrenulo nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce - spasi život“. Program se provodi u partnerstvu s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom obrane, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

Provedbom programa „Pokreni srce - spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba. Građane je stoga važno upoznati s postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe automatskih vanjskih defibrilatora, kako bi bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć.

Do sada je sveukupno educirano 488 djelatnika ministarstava i DUZS-a, među kojima njih 149 iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koji su svakodnevno u doticaju s velikim brojem ljudi.

Upravo je pravilnom upotrebom AVD-a zaposlenik HAC-a, ophodar na Autocesti A1, Davor Cindrić spasio život Marini Pavlinić,medicinskoj sestri, koja je krajem lipnja ove godine

na autocesti A1 na izlazu iz tunela Brinje doživjela iznenadni srčani zastoj. Ovaj slučaj potvrđuje važnost provedbe programa „Pokreni srce - spasi život“, ali i ukazuje na dobru i koordiniranu suradnju laika i hitne medicinske službe.