x
x

Individualni plan otpusta iz bolnice

  06.08.2013.

Individualni plan otpusta iz bolnice smanjuje troškove, skraćuje boravak u bolnici i povećava zadovoljstvo pacijenata objavio je Hrvatski Cochrane ogranak.

Individualni plan otpusta iz bolnice
Sustavni pregled pokazuje da je strukturirani individualizirani plan otpusta iz bolnice povezan s kraćim boravkom u bolnici, manjim brojem ponovnih hospitalizacija i povećanim zadovoljstvom pacijenata.

Planiranje otpusta iz bolnice temelji se na individualiziranom planu otpusta za pojedinoga pacijenata prije napuštanja bolnice, a cilj je smanjenje troškova i poboljšanje ishoda pacijenata.

Cilj planiranja otpusta je osigurati da se pacijenti iz bolnice otpuste u prikladno vrijeme s obzirom na njihovo zdravstveno stanje, i da se, uz prethodnu najavu, može osigurati organizacija njihove daljnje skrbi.

Cochrane sustavni pregled analizirao je učinak individualiziranog plana za otpust iz bolnice. Nakon pretraživanja medicinske literature, pronađene su 24 kliničke studije u kojima je uspoređen individualizirani plan otpusta s rutinskim otpustom koji nije individualiziran nego se vodi prema standardima za pojedinu bolest.

Sustavni pregled pokazuje da je strukturirani individualizirani plan otpusta iz bolnice povezan s kraćim boravkom u bolnici, manjim brojem ponovnih hospitalizacija i povećanim zadovoljstvom pacijenata. Nije jasno kakav je učinak na zdravstvene ishode.